ASZTALITENISZ - A CSÖMÖRI PINGPONG SE TÖRTÉNETE

 

A Csömöri Pingpong Sportegyesület 2011. június 22-én alakult tizenegy alapítótag részvételével. Az alapítás története természetesen korábbra nyúlik vissza, péntekenként rendszeresen talákozott a Petőfi Sándor Művelődési Házban Csömör asztaliteniszt kedvelő közönsége. Mivel a kultúrházban működő Csömöri Asztalitenisz Klub eredetileg is a gyermekek sportját preferálta és a helyszín amúgysem alkalmas a komoly szakmai munkára, a többre vágyó felnőttek (Szabó László, Nyilas Attila, Demeter Miklós, Arató György) elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne szervezett keretek között úgy játszani, hogy a fejlődés lehetősége is adott legyen.

 

 

Az egyértelmű volt, hogy Csömörön erre a helyszín tekintetében egy lehetőség van, ez pedig a sportcsarnok, de az is világos volt, hogy a falu akkori sportvezetése számára leginkább csak egy dolog létezett. A kézilabda. És amellett nincs arra esély, hogy a sportcsarnokban játszanak. A gondolatot magáévá tette Németh Károly is, aki többszörös válogatott játékosként, magyar bajnokként és nem utolsósorban csömöri patriótaként szívén viselte a csömöri asztalitenisz sorsát. Kapóra jött az önkormányzati választás, és az, hogy az új vezetés a csömöri sportéletet új koncepció keretében kívánta újjászervezni. Amikor lehetőséget kaptak arra az alapítók, hogy szakmai programjukat bemutassák az önkormányzat vezetésének, úgy tűnt, hogy nyitott kapukat döngetnek. Miután az önkormányzattól kaptak egy elvi igent, megalapították az egyesületet, mely a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szakosztályaként működik. Az éves szakosztályi program a következő főbb célkitűzéseket fogalmazta meg: a.) Pest megyei csapatbajnokságban történő részvétel. A fejlődés lehetősége Németh Károly szakmai irányítása mellett adott volt, de az első év főként a tapasztalatszerzésről szólt, amíg a szakmai munka nem hozza a játékosok kívánt fejlődését. b.) Utánpótlás megteremtése, fiatalok sportoltatása. c.) Az egyesületi tagságot csak és kizárólag csömöriek részére kívánjuk biztosítani, annak érdekében is, hogy Csömörnek tudjunk sporteredményeket szerezni. d.) Amatőr versenyek szervezése - Holdsugár Országos Amatőrbajnokság (évente egy alkalommal eddig is megrendezésre került november hónapban), - Csömör Open (amatőr és profi kategória, ezen nevezési díj megfizetése ellenében bárki elindulhat, a nevezési díjból finanszíroznánk a díjakat (serlegek, érmek), az esetleges nyereség a Nonprofit Kft-t illeti) - Csömör Kupa (olyan verseny, amin csak csömöri lakosok indulhatnak, de a részvételnek nem feltétele nevezési díj megfizetése) - Családi Pingpong Nap (a Csömör Kupa napján vagy tömeges részvétel esetén külön hétvégi napon az asztaliteniszt népszerűsítő rendezvény, melyen játszathatnak olyan csömöri lakosok is, akik nem tagjai az egyesületnek, Németh Károly bemutató mérkőzése). e.) Az iskolai oktatás keretében testnevelésórán asztalitenisz oktatása heti egy alkalommal, ezt utánpótlás-toborzásra is lehet használni.

 

 

Minden játékos amatőr státuszú és csömöri lakos. Az egyesület alapításánál és működésénél az az alapelv érvényesült, hogy kizárólag csömöri lakosoknak biztosít játéklehetőséget, és csak amatőr státuszú játékosokat foglalkoztat. A Csömöri Pingpong SE jelenleg egy csapattal vesz részt a megyei bajnokságban: az együttes a Pest megye I/C Észak-osztályban versenyez.