Hagyományteremtő új rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be csömöri edzőinket, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Szeptemberben atlétáink vezetőedzőjét és a hegyifutó-válogatott csapatvezetőjét, Berendi Antalt ismerhetjük meg jobban.

 

"Rendkívül eleven gyerek voltam, rengeteget rohangáltam a ház körül, pörögtem, szaladgáltam reggeltől estig, így a szüleim levittek edzésre a közeli Ikarusba, így kezdődött az atlétikával mai napig tartó kapcsolatom - emlékszik vissza Berendi Antal. - A gyerek elsősorban a társaság miatt jár az edzésekre, ez nálam is pontosan eszerint történt. Megszerettem a csapatot, majd később jöttek a kisebb nagyobb eredmények is, így ott ragadtam. A többi gyerekhez hasonlóan hobbiszinten kipróbáltam a focit és a kézilabdát is, nem egyszer előfordult, hogy bringára pattantam, de végül az atlétika mellett tettem le a voksomat. Érdekes, mert édesapám komoly kézilabdásmúltja ellenére sem erőltette, hogy kézilabdázzak. Sőt, a családban édesanyám és a nagybátyám, illetve a nagynéném is kézizett, engem mégsem fertőzött meg ez a láz, és az öcsém is egy másik sportágban, a teniszben találta meg az örömét. Lehet mondani, hogy messze esett az alma a fájától, de annyiban mégsem, hogy mindannyian a sport mellett maradtunk!"

 

Antal édesapja háromszor nyert bajnokságot korának a sztárcsapatával, az Elektromossal, majd válogatott edzőségig vitte, az élet azonban úgy alakította, hogy gyermekei más sportágban teljesedtek ki. A csömöri atlétika szakosztály vezetőedzője már gyerekként is örömmel járt az edzésre, hetente ötször (!) is, ahol elsősorban a középtávok nyerték el a tetszését. Főleg a 800 méteres, az 1500 méteres számokban, illetve akadályfutásban állt rajthoz, de belekóstolt a 4x100 méteres váltótól kezdve később a maratoni futásba és a hegyifutás szépségeit is megismerte. A sport mellett fontosnak tartotta a tanulást, mert Magyarországon csak a legkiemelkedőbb, válogatott szinten atlétizálók tudnak megélni a sportágukból, ezért a nyugodt háttér miatt feltétlenül szeretett volna a kezében tudni egy szakmát. Antal könnyűipari üzemmérnökként végzett, ezen a területen dolgozott évekig, amíg saját vállalkozást alapított egyik barátjával (cégük nyomdaipari gépekkel kerekeskedik és szervizeli is azokat). Ebben a formában össze tudja egyeztetni a munkáját a sporttal, ami nagyban megkönnyíti a mindennapjait.

 

A szakosztályalapítók

Belekóstolt, majd egyre több idejét áldozta az edzősködésre, pedig az sosem vonzotta igazán. Az adódó lehetőségek után azonban egyre jobban foglalkoztatta, egyre jobban érdekelte az a világ. Közben 2009 óta a Magyar Atlétikai Szövetség Hegyi- és Terepfutó Bizottságában is szerepet vállalt, így a sportág hátterében is elkezdett tevékenykedni vezetőként. Az Ikarusnál vezényelt először edzéseket, ahol előbb a seniorokkal foglalkozott, majd következtek a fiatalok. "Az évek alatt több megkeresésem is volt edzői feladatok kapcsán, szép fokozatosan elkezdte mozgatni az érdeklődésemet ez a kihívás, így 2014-ben megszereztem a sportedzői végzettséget, és beletanultam a feladatokba. Bosznay Diával már ismertük egymást korábbról, számtalan versenyen találkoztunk, és egyik alkalommal felvetette, hogy az újonnan épülő csömöri atlétikapálya esetében van-e kedvem csatlakozni a szakosztály alapítóihoz, edzőihez. Nagyon megtetszett az ötlet, azóta pedig egyre büszkébbek lehetünk az elért eredményekre is."

 

 

Olyannyira sikeres időszak kezdődött el a szakosztály életében, hogy Csák Tamás révén például serdülő válogatottságig jutó futóra is büszkék lehettek edzői. Kezdetben néhány fővel dolgoztak rendszeresen, de idővel fokozatosan növekedett a létszám és ma már 15-20 aktív atléta használja a salakpályát a szakosztály edzésein. "Szerencsére egyre több versenyen tudunk indulni - meséli az edző. - Ahogy nőnek és fejlődnek a gyerekek, már a dobogós helyekkel is kacérkodunk az országos bajnokságokon. Ahogy érkeznek, úgy vonjuk be a munkába a kicsiket is és közösen dolgozunk az újakkal. Sokoldalúan képezzük a fiatalokat, mert hiszem, hogy az atlétika megfelelő alapot ad minden egyéb sporthoz. Mindenkinek csak javasolni tudom, mindenképpen hasznos, bármilyen sportot is választ később az ember."

 

A szervezőmunka is fekszik neki

Az edzősködés és a mai napig aktív sportolás (a Bécs-Budapest 352 kilométeres szupermaratonon például tízszer indult váltóban) mellett Antal sportvezetői erényeket is csillogtat: a magyar hegyifutó-válogatott csapatvezetőjeként több Európa-bajnokságon és világbajnokságon is részt vett, számos mezeifutó és hegyifutó országos bajnokság lebonyolításáért felelt, illetve főszervezője a Naplás-futás elnevezésű versenynek, melyből idén tavasszal már a hetedik viadalt rendezték meg. A XVI. kerületi Önkormányzat támogatásával létrejövő rendezvény egyre komolyabb méreteket ölt, az ezer főt is meghaladja a rajthoz állók létszáma, gyerekekkel, idősebbekkel igazi családi fieszta a kora tavaszi időben. A színvonalat raádásul kenyai futók is emelni szokták, nemzetközivé téve az évről évre fejlődő eseményt.

 

A közeljövő tervei a Naplás-futás és a csömöri szakosztály életét illetően is meglehetősen komolyak, hiszen új edzőkolléga is csatlakozott az edzői gárdához, Kővári Tamás személyében, aki a sprinterekkel foglalkozik, így még speciálisabb képzést biztosítva a gyerekeknek. Konkrét elképzelések vannak a még teljesebb választási lehetőségek érdekében a nehézatlétikai szakág bevezetésével, így a diszkoszvetés, a gerelyhajítás vagy éppen a súlylökés is felkerülhet a palettára Csömörön. "Szeretnénk kiválasztani a tehetségeket, akiket országos sikerek felé is terelgethetünk, de a célunk emellett elsősorban az, hogy megszerettessük a sportot és a mozgást a fiatalokkal - teszi hozzá a tréner. - Minél többen éljenek egészségesen és sportoljanak az életük végéig!"

 

Névjegy
Név: Berendi Antal
Született: 1977.11.25., Budapest
Sportág: atlétika
Magasság/súly: 183 cm/78 kg
Klubjai sportolóként: Ikarus BSE (1985-2015) Csömör Sport (2015- )
Eredményei sportolóként: korosztályos ob-ezüstérmes (4x1500 méteres váltó), korosztályos ob-bronzérmes (1000 méter akadályfutás, kismaraton, 4x400 méteres váltó) egyéniben, illetve csapatban
Klubjai edzőként: Ikarus BSE (2011-2015), Csömör Sport (2015- )
Eredményei edzőként: felnőtt országos bajnokság 3. hely, utánpótlás országos bajnokság 1. hely, serdülő országos bajnokság 1. hely