HORTI GÁBOR BLOG - A portugálok elleni csillogás meg egyenes a torna legjobb meccse volt! Pláne, hogy a portugálok megnyerték az erőlködős tornát, ezután meg végképpen világraszóló a 3-3-as végeredmény.

 

Ha nem jutott volna ki a magyar válogatott a franciaországi labdarúgó Eb-re, rengeteg semmire emlékezne a világ az egy hónapos torna miatt. A sok agyontaktikázott unalom, a csatárok dupla, sőt tripla őrizete, a védelem bunkerszerű megszervezése halálos csapás volt a focit szeretőkre. Megdöbbentő volt, ahogyan a csehek a saját ötösükön belül, pont nyolcan hemperegtek a labdás ember útjában. Meg is lett az eredménye a csúszó-mászó védekezés, a spanyolok a vége előtt valamivel szereztek gólt. Azt is Piqué, aki a védelem alapja a spanyoloknál. De akkor minek kellenek a csatárok? Ok, a mai játékhoz az is hozzátartozik, hogy a hátsó emberek a jelenlétükkel zavart okozzanak a pontrúgásoknál. Kiderülhet a végére, hogy Kőműves Kelemen a legjobb edző, aki befalazza a kaput?

 

Szóval akár lazán is nézhettük volna a 24 csapat erőlködését, de ott voltak a magyarok. Akik a szokásos hungarikumnak megfelelő csendes, óvó, de inkább visszafogott, mintsem optimista támogatást kapták itthonról. Hivatalosan, a fejesek persze merészebb álmokat melengettek a párnájuk alatt. A plebeiusok félve, talán a régi, 30 éves emléktől visszariadva óvatosak voltak. Enyhe parával feltöltve beszéltek a francia kirándulás szövegkörnyezetéről.

 

Aztán jött a kiegyenesedés időszaka, amikor Ferenc József császár értetlenkedve kérdezte, hogy jó a magyarok győzelme, de ki vertek meg? Jóska bácsi, hát a birodalma másik felét! Az osztrákok parádésan kerültek be az elitbe, kicsit elhitték, hogy olyan bareszok, mint korábban soha. Csapdába estek. Főként a magyar csapat ellen. Azt szépen benézték. Erőtől, önbizalomtól duzzadva jött a hideg izlandi sereg. Igazságtalan lett volna, ha a sok Izlandson nevű fickó győztesen jön le a pályáról. Soha nem látott kemény meló után a válogatottunk kikaparta a döntetlent. Idehaza ezrek az utcán, spontán népünnepély, villamoson lógó fiatalság, fesztivál. A portugálok elleni csillogás meg egyenes a torna legjobb meccse volt! Pláne, hogy a portugálok megnyerték az erőlködős tornát, ezután meg végképpen világraszóló a 3-3-as végeredmény.

 

A folytatásban a belgák megmutatták a helyünket, de akkor is fain volt a válogatott legényeket ilyen lelkesnek látni. A magyar csapat kiesésétől számítva lanyhult a nézettség. Megérdemelten. Tiszta gáz lett a végjáték. Az irgalmatlan hosszú bajnoki szezontól kiégett válogatott mezes emberek kóválygása kiégette a szurkolók retináját. Klassz, hogy 24 csapat mozog az Eb-n, még klasszabb, hogy rekordbevételhez jutott az UEFA, de ennek az ára, hogy az utóbbi évek legcsírább kontinensviadalát szenvedhettük végig.

 

HORTI GÁBOR