HORTI GÁBOR BLOG - Év végére minden a helyére kerül a magyar kézilabdával. Ebben az évben is a komoly 12. helyre futott be a nemzeti válogatott az aktuális Eb-n. Lassan senki sem hiszi el, hogy miaizé van a magyar női kézivel?

 

Nem panaszként, csak úgy informálisan: év végére minden a helyére kerül a magyar kézilabdával. Ahogyan legutóbb, ebben az évben is a komoly 12. helyre futott be a nemzeti válogatott, az aktuális, tehát a svédországi Eb-n. Lassan senki sem hiszi el, hogy miaizé van a magyar női kézivel? Hiszen év közben gigantikus sziporka: a magyar klubcsapatok a BL-ben, meg a mindenféle európai ligákban rommá bombázzák az összes ellenfelet! A csoportmérkőzések során soha nem az a kérdés, hogy a hazai élcsapatok meddig jutnak, hanem az, hogy kit mennyivel szórnak meg idegenben. Jó, azért ez mára már egy kicsit visszaesett, de akkor is.

 

Az Eb-n kidolgozott testű, taktikailag és mentálisan csúcson mozgó, a bajnoki mérkőzéseiken magyar csapatban szereplő idegenlégiósokat látni. Ellenfélként. Akik a torna után büszkén mutogatják az érmüket, ha elég csibészek, még azt is megkérdezik a magyar válogatott klubtársaiktól, hogy a tiétek milyen színű? Azok a zsoldosok kérdezik ezt huncutul, akik a magyar utánpótláskorú játékosokat tolják ki a nagy feladatok elől. Akik meg a mellőzöttség, a tapasztalat hiánya miatt a korosztályos versenyeken döbbenten szembesülnek, hogy mire elég a tudásuk. A nagycsapatba meg csak beleszimatolnak. Öltözői szinten. Lassan már az NB II-es kluboknál is annyi az idegen, mint a parókián a menekültek száma. Nyilván senki sem akar lemaradni a bajnoki pontvadászatban, ezért igazolnak rutinos, a magyar viszonyokhoz még pont elég jó, de máshová már nem kellő külföldieket...

 

Amúgy meg az itthoni fiatalok is iparkodnak a menők tempóját felvenni! Iparági pletykák szerint az egyik nyeretlen kisgyerek olyan arcátlan követeléssel állt az őt megkereső klubhoz, hogy az a sokat látott vezetőknek is szemráncfelvarrással ért fel! Messziről is jól látható, már-már milliós fizetést kért, az autó alap, a lakás naná, plusz majd ő megmondja, hogy milyen poszton szíveskedne ügyeskedni. Ezt a farok mozgatja a kutyát eseteként szokták emlegetni! Nyilván ott nem lett belőle semmi, de nagy baj nem érte az emberkét, hiszen máshol megadták az alaptalan követelését!

 

Ami a legszomorúbb volt ezen a női Eb-n, hogy érthetetlen technikai hibákkal gyilkolták egymást a csapattársak. Rosszul időzített átadások, lassú végrehajtás, amire még az ellenfél legbambább embere is úgy reagált, hogy elhalászta a labdát. A lerohanása meg persze mindig góllal végződött! A sokadik év végi bukás után kegyetlen nehéz lesz a magyar válogatottnak Európában ismét számottevő erővé válni.

 

HORTI GÁBOR