LABDARÚGÁS - A CSÖMÖR KSK TÖRTÉNETE

 

Az utolsó nagypályás labdarúgó-mérkőzést 1971-ben játszották Csömörön. Ekkor feloszlott a helyi focicsapat, amely az akkor már országos hírnevet szerző férfi kézilabdacsapathoz hasonlóan Csömöri TSZSK néven fejezte be utolsó idényét a járási bajnokságban. A későbbiekben a körzeti termelőszövetkezet által is szponzorált kézilabdások a mai napig folyamatosan NB I-es vagy NB II-es szintű együttessel büszkélkedhettek. A futball azonban tetszhalott állapotba került a faluban – pontosabban a nagypályás, egyesületi futball, hiszen a helyi grundok mellett mind a bitumenes kézilabdapályán (a „Kispálya”, ahogy már akkor is hívták), mind az elhagyatott füves pályán („Nagypálya”) is rendszeresen rúgták a bőrt az amatőr focisták. És persze az iskolai futball sem halt el, hiszen a körzeti, járási diákolimpiákon (úttörő olimpiákon) többször szerepelt az iskola kispályás futballcsapata. A Hunyadi utca végén, a lámpás HÉV-kereszteződésnél található, egyre kopottabb, alig gondozott labdarúgó pályán még egy-egy járási bajnoki mérkőzést játszottak a hetvenes években nem csömöri csapatok, ám a grundfoci mellett már csak az általános iskolai tornaóráknak adott néha otthont a gyep – az évente ismétlődő búcsúk mellett persze. A kilencvenes évek közepén azonban már a körhintásoknak és a céllövöldéseknek is új helyet kellett keresniük, hiszen az önkormányzat – hasonlóan sok más, megszűnt fővárosi pályához – eladta a területet egy vállalkozásnak, amely sorházakat építtetett rá. Ezzel szimbolikusan, és akkor úgy tűnt, visszavonhatatlanul megszűnt a futball Csömörön.

 

A versenyszerű futballélet újraéledése szempontjából fontos fejlemény volt, hogy 1997-ben a Rubeola FC futsalcsapata Csömörre költözött, majd egy év múlva már RFC Csömör néven a kispályás teremfutball e népszerű formája ismert és népszerűvé vált a településen. A kezdettől első osztályú csapatot hamar befogadta a helyi közönség, komoly szurkolótábor biztatta a csapatot hétről-hétre a sportcsarnokban. Az együttes egyre inkább „helyivé” vált, amiben nyilván az is szerepet játszott, hogy meghatározó vezetőjük közül többen is Csömörre költöztek, a jól működő utánpótlásképzésnek köszönhetően több beérett fiatal játékos is csömöri vagy a közeli településekről járt edzésre. Sőt, Rubeola kávézó néven igazi futballpub is létesült a Széchenyi úton, amely a csapat és közönsége törzshelyének számít a mai napig.

 

Az első halvány jel a nagypályás futball újjáéledésére a 2000-es évek első felére tehető, amikor az önkormányzat vázlatos tervet készíttetett egy helyi futballstadion építésére. A tervlapok azonban ezután a hivatalban hevertek háborítatlanul évekig. A futsal csapat vezetői, Kézi Gáborral az élen, aki maga is aktív játkosa volt az RFC Csömör 2004-es bajnokcsapatának, és a 2010 óta a települést vezető civil képviselő-testület több tagja közösen már régóta érlelte a gondolatot a nagypályás futball feltámasztására. 2013 év végén lehetőség nyílt egy MLSZ által kiírt pályaépítési pályázaton való részvételre, amit jelentős önerő biztosítása mellett elnyert az önkormányzat. A megvalósítást a képviselők többsége azonban csak azzal a feltétellel támogatta, ha az iskolai, illetve a tömegsport számára egyúttal atlétikai pálya és tenisz pálya is létesül, amit a működtető nonprofit sport kft. vezetője ötlete alapján egy kondiparkkal is kiegészítettek. Mindezek azonban már mind csak saját erőből, pályázati támogatás nélkül valósulhattak meg.

 

 

Felnőtt férfi labdarúgó-csapatunk, a Csömör KSK Pest megyei III. osztály Közép-csoportban ezüstérmet szerzett első évében, így feljutott a II. osztályba, ahol jelenleg is a mezőny tagja. Az U18-as utánpótlás-csapatunk, az RFC Csömör a Pest megyei Ifjúsági bajnokság Keleti-csoportjában nyert ezüstérmet. A Rubeola Focisuli utánpótlás-csapatai U13, U11, U9, U7 korosztályban a Bozsik-programban vettek részt. A Csömör KSK öregfiúk csapata megyei középcsoportban ötödik helyen, az RFC öregfiúk csapata a BLSZ I. osztályának I. csoportjában negyedik helyen végzett. A Csömör KSK öregfiúk együttese általában hétfőnként játszik a csömöri pályán.