FUTSAL - AZ RFC CSÖMÖR TÖRTÉNETE

 

A Rubeola focicsapata 1997-ben költözött Csömörre, az akkori önkormányzattal kötött megállapodás részeként. A csapat akkora már komoly ismertséget vívott ki magának a hazai kispályás foci világában, hiszen 1995-ben és 1996-ban országos második helyezést ért el, az akkoriban még másfajta rendszerben lebonyolított bajnokságban. Már rendelkezett a kispályás válogatottban is bemutatkozó játékosokkal, a nagypályás NB I-ben is ismertséget szerző sportolókkal.

 

 

Az 1997-ben útjára induló első hivatalos MLSZ által kiírt NB I-es szezonnak még Rubeola FC néven indult neki a csapat, de a csömöri Sportcsarnok avatása után nem sokkal már RFC Csömör néven folytatta a küzdelmeket. A településnek kapóra jött egy új labdajáték, különösen, hogy a labdarúgás hiányzott a sportpalettáról, a Rubeola pedig már régóta szeretett volna egy igazi otthonra lelni. Innentől kezdve nem túlzás állítani, hogy sokan a kézilabdasport mellett az országos ismertségű futsalcsapatnak köszönhetően figyeltek fel a településre is. A nemzetközi előírások alapján hamarosan Magyarországon is futsalként kezdték el nevezni ezt a rendkívül gyors és pörgős, változatos játékot, amit egy szivacsbetéttel ellátott, a nagypályás labdához képest kisebb játékszerrel játszanak. Taktikai szempontból hasonlít a többi teremsporthoz (kézilabda, kosárlabda, jégkorong), de természetesen legközelebb a hagyományos focihoz áll.

 

 

Alapvető különbség még a költségvetés, hiszen a nagypályás csapathoz képest jelentősen kisebb összegekkel lehet egy futsalcsapatot működtetni. A csapat a Csömörre költözést követően is a sportág élvonalában maradt és hosszú éveken keresztül teljesen minimális költségvetéssel remek eredményeket ért el. A bajnoki harmadik és második helyezések után 2004-ben ért fel a csúcsra és szerezte meg a település első felnőtt magyar bajnoki címét. Az időközben egyre népszerűbbé váló játékban a televíziós közvetítéseknek köszönhetően is egyre több támogató és pénz jelent meg, ami egyenes arányosan egyre lejjebb szorította Csömört a tabellán. Olyan új csapatok jelentek meg, ahol már szinte teljesen profi szinten művelik ezt a játékot. Az elmúlt években Gödöllő, Győr, vagy éppen Berettyóújfalu sikereitől volt hangos a hazai és nemzetközi futsalvilág. Több egyéb változás és egy rövidebb felfelé ívelő szakasz (2009 - 3.hely, 2008 - 2.hely) után 2016-ban kiesett az együttes az élvonalból, de két ínséges szezon után visszakerült a legjobbak közé. Miközben a futsal egyre szélesebb alapokon működik a faluban, hiszen több utánpótláscsapatunk működik, az első gárda keretében soha nem látott mértékben szerepelnek helyiek.

 

 

A Rubeola felvállalja Csömör labdarúgó hagyományait, értékmentésük keretében kutatjuk a régi focicsapatokat ábrázoló fotókat, amiket folyamatosan igyekszünk bemutatni a település közvéleményének. Amennyiben sikerül és lehetőségünk lesz rá, szeretnénk folytatni az építkezést és remélhetően megtartva az NB I-es tagságot, a következő szezonban akár merészebb célokat is kitűzhetünk magunk elé.

A Takó Csaba sportigazgató és vezetőedző által irányított csapatban, ebben a szezonban tovább csökkent az átlagéletkor, ami az egész ligában a legalacsonyabbnak számít. Erre mindenképpen építhetünk és minden reményünk megvan a jövőben is, hiszen a Rubeola utánpótlása is jó évet zárt. A focisuliba egyre több gyerek jár és egyre nagyobb sikerekkel lépnek pályára a Bozsik-program mérkőzésein.

A község és az RFC közötti együttműködés 2020 nyarán megszakadt, a futsal NB I-ben való indulás jogát értékesítette a vezetés, így Újpest RFC néven folytatják a küzdelmeket az élvonalban, míg a fiatalabb Tigrisek egy új helyszínen, a legalacsonyabb osztályban harcolnak majd tovább.