Sokan férfias sportágnak tartják a karatét, azonban a csömöri Borbély Eszter a pozitív példa, hogy igenis lehet bájosnak, elbűvölőnek és nőiesnek maradni ebben a kemény világban. Olyannyira, hogy csak ajánlani tudja minden lánynak a sportágat!

 

Üde színfolt a számos karatés fiú között Borbély Eszter, aki a Csömöri Karate Szakosztály legidősebb hölgytagja (milyen furcsa ezt leírni egy 17 éves lány esetében...). Hozzáállásával, céltudatosságával, elszántságával, határozottságával, tisztelettudásával minden edzésen példát mutat a csapattársainak. Röviden: a családja és edzője is büszke lehet rá. A januári Sportbálon az év utánpótláskorú karatézójának megválasztott tehetséggel készült interjú során a kezdetek mellett a jövő célkitűzéseiről is szó esett.

 

- Hogy fertőzött meg a karate világa?
- Először a húgom kezdett el járni Csömörön karatézni a családból, majd néhány hónap múlva én is bekapcsolódtam a munkába - kezdte Borbély Eszter. - Korábban rengeteg más sportágat kipróbáltam, teniszeztem, úsztam, táncoltam, kosárlabdáztam, de egyiknél sem éreztem azt a családias légkört, amire vágytam. Mindenhol azonnal természetesnek vették, hogy odajárok és befogadtak, de olyan felületesnek éreztem az egészet. Aztán 2013-ban én is engedtem a csábításnak és belekóstoltam a karatéba. Tetszett, hogy itt meg kellett küzdenem a helyemért, semmi sem volt automatikus, minden edzésen bizonyítanom kellett, hogy itt a helyem, ehhez a családhoz tartozom.

 

- Ennyire barátságos a légkör, hogy második családodként tekintesz a csapattársaidra?
- Örömmel mondhatom, hogy igen, azért is járok ide több, mint négy éve. Kezdetben ugyan nehéz volt, hogy szinte csak fiúk vettek körül, sokat sírtam, mert kemények voltak az edzések, fizikailag és lelkileg is fel kellett építenem magam, de szépen lassan hozzászoktam a terheléshez. A fiúk mindig vigyáztak rám, az erőbeli különbség azonban jelen volt. Mostanra odáig jutottam, hogy én is tartok már edzéseket a kisebbeknek.

 

- Akkor edzőként is elfogadtattad magad.
- Úgy érzem igen. Ebben az is segített, hogy a csömöri Sportbálon az év utánpótláskorú karatézójának választottak, így még jobban elfogadják a meglátásaimat, elismernek és edzőként is felnéznek rám a kicsik. Kész terveim vannak a folytatást illetően: tavasszal érettségizem, és utána már a továbbtanulásra is megvannak a konkrét elképzelések. A Károli Gáspár Református Egyetemet céloztam meg, ott is a keleti kultúrák-japán szakot, illetve a Testnevelési Egyetem karate szakedzőjeként is szeretnék tanulni.

 

- Ez alapján úgy fest, nagyon komoly hatással van a karate az életedre.
- Hihetetlenül megszerettem, az tény. Ebben nagy szerepe van, hogy teljességgel elfogadtak, befogadtak és számítanak rám, illetve a már említett nagy család érzését is folyamatosan tapasztalom. Nemcsak a tatamin, de a civil életben is ott vagyunk egymásnak a többiekkel. Ha bárkinek gondja adódik, valami problémája akad, bátran fordulhat a többiekhez tanácsért, egy-egy jó szóért. A fiúk például többször segítettek már be Robinak (Torontáli Róbert 4. danos csömöri mesteredző - a szerk.) fát vágni vagy betonozni, és ő is gyakran segít ásni, meg amiben tud. Szóval a munkán, az edzéseken kívül is mindig vannak közös programjaink a csapattal.

 

- Hogy érzed, mivel lettél több a sport által?
- A karate olyan dolgokat hoz ki belőlem, amikre korábban nem is gondoltam volna, rendszeresen rájövök, hogy milyen erő lakozik bennem. Fantasztikus tréning önismereti szempontból is: amikor edzésen szó szerint padlóra kerülsz, akkor egyedül kell felállnod. A főleg fiú csapattársak mellett nincs helye megilletődöttségnek, ijedtségnek, és ami fontos, ezáltal folyamatosan fejlődik az önbizalmam.

 

- Tehát lányoknak is hasznos lehet elkezdeniük a karatét?
- A lányoknak is csak ajánlani tudom! Önvédelem szempontjából mindenképp hasznos. Férfiakkal küzdök, hozzászoktam a férfi erőhöz, így az önbizalom és a magabiztosság szempontjából sem utolsó, másrészt az alakunk miatt is fontos, ami női szemmel nem elhanyagolható. A minden izomcsoportot megmozgató testedzés is hozzájárul a tónusos testhez, ettől pedig csak szebb lesz a megjelenésünk.

 

Infó:

http://www.csomorsport.hu/karate