Hagyományteremtő rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be csömöri edzőinket, minden hónapban más kerül rivaldafénybe. Novemberben a karatésok mesterét, a Magyar Wado-Ryu Karate-Do Akadémia elnökét, Torontáli Róbertet ismerhetjük meg.

 

"Egészen kicsi voltam, amikor egy Jackie Chan-film annyira megfogott, hogy más sportágat ki sem akartam próbálni, csak a karatét - emlékszik vissza a kezdetekre a Magyar Wado-Ryu Karate-Do Akadémia elnöke, Torontáli Róbert. - Az 1980-as években azonban annyira népszerű volt a karate, hogy hosszú ideig nem találtunk egy klubot a szüleimmel, ahová járhattam volna edzésre. Akkora volt a fiatalok között a túljelentkezés, hogy már citromsárga övvel is tartottak foglalkozásokat... Végül a Ferenciek terén lévő kultikus "Tükrös teremben" kezdtem el látogatni Sensei Réti István (a Wado-Ryu magyarországi megalapítója) edzéseit. Emlékszem a számára, és a mai napig féltve őrzöm a 7-es számú igazolványomat. A szüleimnek nagyon sokat köszönhetek, mert mindent megtettek, hogy sikeres lehessek ebben a sportban. Kamaszként egyetlen egyszer bizonytalanodtam el, de édesanyám azonnal visszaparancsolt a terembe!"

 

Róbert édesapja, Torontáli István híres zenész, ismert énekes-basszusgitáros volt, többek között 1996-tól a 100 Folk Celsius tagja. Korábban, az akkori kor sajátosságaként, külföldi vendéglátó helyeken zenélt, így a család, és gyerekkorának nagy részét edzőnk is nyugati országokban töltötte. Három évet élt a família Norvégiában 1987 és 1989 között (volt, hogy havonta kellett iskolát váltania hősünknek a költözések miatt), de rövidebb időre megfordultak Németországban és Dániában is. A sok tapasztalat miatt Robinak a nyelvek kifejezetten erősségeivé váltak. Ebben az időszakban a szintén északon zenélő Gerendás Péter, Horváth Károly 'Charlie' és Somló Tamás is sokszor összefutott családi barátként Torontáliékkal, az északi élményeket Charlie meg is énekelte a Skandináv éjszakák című dalban. Az edzések természetesen nem maradtak el, így a sportbeli fejlődés is megkérdőjelezhetetlen volt, hazatérése után pedig szakosztályunk atyja rövid időn belül megtarthatta első edzéseit, miután Sensei Nagy Károly 1. Dan Budán rábízott egy gyerekcsoportot. Az ifjú tehetség elhivatottságát jól jelzi, hogy még érettségizni is sporttáskával ment, mert a vizsgák után várták edzésen a csapattársak...

 

A bumeráng visszatér
Sorkatonai szolgálata után hivatásos katonai képzést kapott, Szolnokon, illetve az ezredfordulón Izrael és Egyiptom határán is szolgált. Leszerelése után egy barátjával Thaiföldre utaztak, hogy búvároktatóként dolgozzanak, az élet azonban Ausztráliába sodorta őket. A kenguruk, a koalák és a bumeráng országában megismerkedett M. Shiomitsu Hanshi 9. Danos karatemesterével, aki olyan nagy hatással volt rá, hogy újra letette az 1. Dan övvizsgáját. Miközben marketinget és üzletvezetést tanult, reggeltől estig edzett. Távol Magyarországtól még inkább elkötelezte magát a karatéval, a korábbi tanulmányait beszámították és nemzetközileg is elismert oklevelet szerzett. Hazatérése után elhelyezkedett a Honvédelmi Minisztériumban, ahol a NATO-osztályon tevékenykedett, illetve a volt BM Határőrség Különleges Bevetési csapatának fegyveres közelharc oktatója lett. "Az Ausztráliában töltött évek alatt a kinti mesterem megbízott a Magyar Wado-Ryu Karate-Do Akadémia létrehozásával. Ha megteszem, eljön, mint a világon az összes hozzátartozó klubba és tanít. Nem érdekli, hogy 3 vagy 300 emberem van, addig, amíg hű maradok az autentikus Wado-Ryu Karate-Do-hoz, illetve képviselek és képviseltetek egy magas színvonalat, melyet rendszeresen felügyel. Rengeteg meghatározó élményt adott nekem ez a sport, szerettem volna én is tenni valamit viszonzásképpen. Tisztán emlékszem a fontos dátumokra, 1996. április 21-én vizsgáztam a fekete övért, majd a hazatérésem után elkezdtem dolgozni az akadémia létrejöttéért és idén is fontos előrelépés történt, hiszen a Csömörön folyó munkát immár szakosztályként végezhetjük, miután a szövetségnél is elismerték az erőfeszítéseinket."

 

 

A 4. Danos csömöri karatemester az évek alatt egyre több energiát fektetett háttértudásának a bővítésébe is. A sportág mellett a keleti kultúrák és a gyógyítás tudománya is foglalkoztatta, ezért elmélyítette ismereteit a shiatsu-, craniosacralis-, biodynamic terápiás kezelés területein is. Jelenleg a Csömöri Sportcsarnokban is végez foglalkozásokat, a szakosztályok tagjai rendszeresen pozitív tapasztalataikról számolnak be a közös munka után. Két gyermeke van, a 10 éves Noémi és a 6 éves Patrik, utóbbi rendkívül elkötelezett édesapja sportága iránt. "Büszke vagyok rá, hogy édesapámat is megfertőztem a karate szeretetével és egy ideig ő is járt edzésekre, illetve az egyik unokatestvérem is kiemelkedő 2. Danos tanítványom lett. Sőt, hatévesen a fiam is elkezdett karatézni. Azt hiszem egy édesapa életében nincs ennél csodálatosabb érzés! Amikor a Budapesten töltött évek alatt megfogalmaztuk a volt feleségemmel, hogy szeretnénk jobb levegőre költözni, előbb a VII. kerületből költöztünk a VIII.-ba, majd ahogy megláttuk Csömörön a jelenlegi házunkat, azonnnal beleszerettünk és megvettük..."

 

Házi dojo
A család 2013-ban költözött Csömörre, ahol a ház sajátosságainak köszönhetően Robi ki tudott alakítani egy edzőtermet, itt azóta is tart foglalkozásokat felnőttek részére. Az akadémia folyamatosan fejlődik: a sportcsarnokban tartott foglalkozásokhoz is egyre több gyerek csatlakozott, idén az országos szövetség szakosztályi címet adott, így pedig egyre több versenymeghívásnak is eleget tudnak tenni. Az egész társaság úgy működik, mint egy nagy család, nemcsak az edzéseken, de azon kívül is sok időt töltenek együtt és segítik egymást ahol tudják, legyen szó akár favágásról, akár betonozásról. A további célok pedig már most is világosak. "Mióta a karate bekerült az olimpiai programba érezhetően tovább nőtt az érdeklődés a sportág iránt - mosolyog edzőnk. - Ezt a hullámot mindenképpen szeretnénk meglovagolni és országos tényezővé válni idehaza. Nagylétszámú csapatban gondolkodom és szeretném, ha rövid időn belül Csömör regionális központtá válna."

 

Ehhez a háttér mindenképp adott: a sportdiplomáciai támogatás, a gyermekek létszáma és az elhivatott edző is. Torontáli Róberten látható és érezhető, hogy 100%-ban motivált, így a célokból hamar valóság válhat. Mindeközben a meglévő ismeretei mellett egyre inkább nyit egy új terület, a meditáció felé, hogy tovább szélesítse keleti ismereteit, a leckéket pedig jó sensei révén tanítványainak is átadja. "Abszolút elégedett vagyok a jelenemmel, amelyet most a karate, a gyógyítás és a meditáció tölt ki - vázolta a mester. - Szeretnék egészséges embereket nevelni testben és lélekben egyaránt. Ezt tartom most az életem legfontosabb fejezetének."

 

Névjegy
Név: Torontáli Róbert
Született: 1976.05.16., Budapest
Sportág: karate
Magasság/súly: 178 cm/78 kg
Klubjai sportolóként: Fórum Hotel SE (1984-1990), Fujiyama SE (1991-1993), Csata SE (1993-1997), Wado-Ryu Karate-Do Academy (2001- )
Eredményei sportolóként: 4. danos mester
Klubjai edzőként: Fujiyama SE (1992-1993), Magyar Wado-Ryu Karate-Do Akadémia (2003- ), Csömör Sport (2017- )