Egy kiváló országúti kerékpáros szezont követően a 20 éves csömöri Valter Attila a lengyel CCC kontinentális utánpótláscsapatához szerződött, mely a BMC jogutódjának fiók-sora lesz. A tehetséges bringás két évre írt alá új csapatához. Interjú.

 

Az idei országúti bajnokságon a Pannon Cycling Team kerékpárosa, Valter Attila nyerte az U23-as korosztály bajnoki címét, majd kilencedik lett az Európa-bajnokságon, míg a Tour de Hongrie-n végig kiválóan teljesítve volt harcban a hegyi összetett elsőségért, miközben a legjobb magyar kerékpárosnak járó fehér trikót is megszerezte. A rendkívül sikeres szezon végén jött a fantasztikus hír: szerződteti Attilát a lengyel CCC Development Team!

 

- Hogyan jött a lehetőség, hogy a CCC fiókcsapatában folytasd?
- A Szlovák Körverseny első szakaszát követően, amikor az előkelő harmadik helyen zártam, a lengyel csapat sportigazgatója Tomasz Brozyna megkeresett, arról érdeklődve, hogy van-e már aláírt szerződésem a 2019-es idényre - kezdte a velo.hu szakportálnak adott interjúját Attila. - Később Piotr Wadecki csapatvezető is felhívott, felvázolta a jövőbeli elképzeléseket, melyek rögtön megfogtak. A világbajnokságot követően vált biztossá, hogy náluk folytatom. A vb után értesítettem őket, hogy aláírok hozzájuk. Meghívtak a csapat központjába Polkowicébe, ahol nagyon megfogtak a látottak, sosem tapasztaltam még ehhez hasonló szervezettséget.

 

- Mi az, amivel Lengyelországban szembesültél?
- Édesapám kísért ki, már amikor odaértünk egy komoly szállás várt ránk, majd másnap reggel autót küldtek értünk, olyan volt, mint a mesében. Azt tudni kell, hogy Polkowicében van a CCC cipőgyára, amely mellett a csapat rendelkezik egy telephellyel, amely leginkább egy üvegpalotára hasonlít, egy hatalmas hangárral. Itt tárolják a felszerelést, a járműparkot, a bringákat, táplálék-kiegészítőket, helyet kap itt egy szerelőműhely és még hosszasan sorolhatnám. Egyértelmű, hogy nagyon szereti a CCC tulaja a kerékpársportot és ez meg is látszik a létesítményeiken.

 

- Miként látod most ezt a csapatot, amely ugyebár a BMC (CCC) jogutódjának kontinentális sora lesz?
- Jelen pillanatban nem látok ennél jobb lehetőséget. Ez egy nagyon jól szervezett sor, tele remek kerékpárossal. Továbbra is idehaza élhetek, a versenyzés mellett folytathatom a felsőfokú tanulmányaim, ráadásul a hegyikerékpározásról sem kell lemondanom. Természetesen az elsődleges hangsúly az országúti versenyeken lesz, de szeretnék néhány XCO-viadalon is rajthoz állni, mint például a Világkupák vagy az Európa-bajnokság. Bízom benne, hogy esetlegesen ott lehetek majd a 2020-as tokiói olimpián!

 

- Piotr Wadecki azt nyilatkozta, hogy erősnek, ambiciózusnak és agresszívnak lát a kerékpáron, és a CCC pont egy ilyen versenyzőt keresett. Mennyire esnek jól ezek a szavak?
- Természetesen nagyon jól esnek. Egy sikeres szezon után igazolhatok hozzájuk, úgy érzem, ez egy óriási lehetőség a fejlődésem szempontjából. Itt szeretném ezúton is megköszönni a Cube-Csömörnek, hogy a kezdetektől támogattak, valamint a Pannon Cycling Teamnek, amiért Magyarország legsikeresebb országúti csapatához tartozhattam, és akiknek a mezében felfigyeltek rám. Nem lehetek eléggé hálás Bátorfi Bélának, de legfőképp édesapámnak, Valter Tibornak.

 

 

- Ugorjunk egy kicsit vissza az idei szezonra. Remek évet futottál, hogyan összegeznéd a 2018-as idényt, melyek voltak a legszebb emlékei a mögöttünk hagyott évadnak?
- Összességében sikeres évet zártam, nem is hiszem, hogy megkerestek volna, ha ez nem így alakul. A Tour de Hongrie mellett a Szlovák Körön elért szakasz harmadik helyemet emelném ki. Szerencsére egy verseny sem alakult számomra rosszul, minden alkalommal sikerült fejlődnöm vagy, ha más nem, akkor segítettem a csapatom, ami ugyanolyan fontos, hisz a kerékpározás csapatsport.

 

- Érdekes, hogy a Magyar Körversenyen éppen Patrik Stosszal, a CCC versenyzőjével küzdhettél a hegyi összetett elsőségért, jövőre pedig csapattársak lesztek. Lehet-e már tudni valami bővebbet a keretről, lesznek-e rajtad kívül más külföldiek?
- Rajtam kívül, egy külföldi versenyző lesz még a csapatban, ami kissé meglepett, mivel azt hittem, hogy nemzetközibb lesz a keret, sőt ezt a lengyel kerekesek is így gondolták. Igazából ezt nem bánom, hisz a kint tartózkodásom alatt számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy lengyel-magyar két jó barát. Sztosszal is találkoztam, aki mutatta is a telefonján a videót, ahogy a hegyi pontokért sprintelünk, nem kérdés, hogy számára is emlékezetes volt az idei a Tour de Hongrie.

 

- Milyen információid vannak a lehetséges versenyprogramodról? Hogyan fog festeni az előtted álló időszak?
- Jövő héten utazok egyénileg Mallorcára, ahol az új edzőm vár, akit a csapat jelölt ki számomra. Ő Jakub Pieniazek, aki igazából a World Tour csapat mellett fog dolgozni, ő felel az ottani lengyel kerekesek edzéseiért is. Ezt nagy dolognak tartom, hisz, ha jó teljesítményt nyújtok, akkor biztos lesz ráhatása arra, hogy esetleg idővel a World Tour csapat közelébe kerülhessek.

 

- Mi az, amivel elégedett lennél a 2019-es idényben, milyen célokkal vágsz neki a szezonnak?
- Két évre írtam alá, de tervezem, hogyha minden jól alakul, akkor esetleg már jövőre odakerülhetek a World Tour csapat közelébe, esetleg, mint gyakornok. Ez a jövő év célja, de nyilván ehhez olyan eredmények kellenek, amik révén felfigyelhetnek rám. A tervek szerint olyan versenyeken indulok majd, amelyek fekszenek nekem, örülök, hogy a csapat ezt is figyelembe veszi. Hosszabb távon úgy érzem, hogy jól döntöttem, az első lépcsőfok megvan, de biztos vagyok abban, hogy van még bennem rengeteg olyan potenciál, ami révén fejlődhetek, így egy napon esélyem lehet a World Tourba kerülésre!