Jó hangulatból, meredek emelkedőkből és jéghideg fagylaltból idén sem volt hiány! Közel hatvan elszánt bringás teljesítette a Csömörről induló egyre népszerűbb hagyományos kistérségi kerékpáros körtúrát. Gratulálunk minden résztvevőnek!

 

Csodálatos idővel ajándékozta meg a június 17-i kistérségi kerékpáros körtúrára "szavazókat" a sors, a nap már a reggel 8 órás gyülekezőnél finoman perzselt - ellentétben a hét eleji előrejelzésekkel. Felszerelkeztünk a megfelelő mennyiségű folyadékkal, Fábri István polgármester-túravezető köszöntötte az egybegyűlteket és a két különböző távra nevezők együtt indultak a kalandra a csömöri Béke térről. Életkortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül mindenki előtt nyílt volt a körtúrához való csatlakozás lehetősége, de az idei év újdonságaként a gyerekeknek egy 20 kilométeres táv is rendelkezésre állt a bizonyításra (és a felkészülésre a 2019-es "nagytúrára"). A mezőny a Majorszegiligetig még együtt haladt, de Sipos Tamás, a csömöri helytörténet lelkes kutatójának a területről szóló rövid ismertetője után kettévált, a lurkók és szüleik maradtak, a többiek pedig gurulhattak tovább a rákoscsabai közösségi ház felé. Itt a helyiek a kertben terítettek meg a túrázóknak, sőt, bringás ajándékokkal is készültek, majd néhány biztató szó után célba vettük Pécel városát és a Csunya-tavat. A bringásintézménynek számító Cseuz László és ördögei már vártak az árnyékban, ahol nemcsak pompás idegenvezetést és helyi készítésű pogácsákat kaptunk, de Laci bácsi megerősítette azt a rendkívüli tényt is, hogy a korábbi döntését átértékelve a 2020-as tokiói olimpia helyszínét is két keréken tervezi megközelíteni. Ráadásul nem kelet felé, hanem Európán és Észak-Amerikán keresztül!

 

 

Maradtunk volna, de tartanunk kellett az ütemtervet, mert mindenhol szeretettel készültek a fogadásunkra, következett tehát Isaszeg és a Falumúzeum! Utóbbi falain belül a helyi népviselettől kezdve, az isaszegi csata hadititkain át, Jókai családfájáig mindent szemügyre vehettünk, arról nem is beszélve, hogy milyen mennyei házi süteményeket kínáltak körbe ebédidőben az önkéntesek. A ragyogóan felújított gödöllői Királyi váró anno Ferenc József császár és Erzsébet királyné kényelmét szolgálta, most viszont a körtúra megpihenni vágyó serege lepte el az előkelő állomást, amely minden részletében impozáns látványt nyújtott. A nap már túl volt az ég tetején, az óra elütötte a delet, ideálisnak tűnt az idő a fagylaltozásra! Minden évben a körtúra zsúfolt programjának egyik kedvence a gödöllői főtéren elfogyasztott jéghideg ínyencség - és nem csak a gyerekek számára!

 

 

Szadán és Mogyoródon is a főtéren pihentünk meg, utóbbi esetében ráadásul a helyiek szívélyes meghívásának hála, ismét fagyiztunk egyet, de kellett is az energia, mert a "rettegett" mogyoródi emelkedő következett a Hungaroring és a vízi vidámpark között. Izzadtságcsöppből itt hullott el a legtöbb, a kitartás azonban meghozta gyümölcsét: Kerepesre érve a megszokott állomáson, a Forrás Művelődési Ház udvarán fújhattunk egyet, Kistarcsán kigyönyörködtük magunkat a helyi sportélet bölcsőjének számító intézményben, a zsíroskenyerek majszolása közben azonban elkezdett szemerkélni az eső... Mint később kiderült, csupán egy frissítő zápor kapott el, de Nagytarcsáig meg sem álltunk. Ismerős arcokba és egy pumpaversenybe csöppentünk, Rimóczi Sándor Vilmos polgármester úr pedig személyesen vágta fel a társaságnak a behűtött görögdinnyéket. Utolsó állomásunkról Csömör felé vettük az irányt, ahol a Zöldfa vendéglőben egy kiváló sertéspörkölt-nokedli kombinációval pótoltuk a megtett 84 kilométeren elégetett energiákat. Köszönjük a lenyűgöző fogadtatást, a finom falatokat és a nehezebb pillanatok bátorító szavait a körtúra minden állomásának, szervezőjének és ezúton gratulálunk mindenkinek, aki 2018-ban is végigtekerte velünk a kistérséget! Megint nagy élmény volt, jövőre újra találkozunk!