Minden idők legerősebb mezőnyével indul útjára a 40. Tour de Hongrie, hogy a siófoki prológtól a székesfehérvári befutóig izgalmas hat napot töltsön együtt a karaván. A CCC Development Team vezére a plakátokon is szereplő csömöri Valter Attila lesz!

 

A Magyar Kerékpáros Körverseny június 11-én kedden rajtol Siófokon, a nemzetközi mezőnyben 19 csapat 133 versenyzője száll majd nyeregbe, hogy hat nap alatt tizenegy megyét és több mint száz települést érintve teljesítse a 890 kilométeres távot.

 

- Szinte hihetetlen, de elindul a negyvenedik Tour de Hongrie, már szinte természetesen vesszük, hogy minden évben sor kerül rá, pedig csak négy éve sikerült újraindítani a Magyar Körversenyt – mondta köszöntőjében a sajtótájékoztatón Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. – Ha valaki négy éve azt mondja, hogy ilyen magas szintre jut el mára ez a verseny, nem hittük volna, egyre erősebb a mezőny, egyre komolyabb szponzorok állnak mögé, a városvezetők pedig szinte megsértődnek, ha nem tőlük indul vagy nem náluk ér célba a mezőny. Nem mindig könnyű ezt megélni. A városok is rájöttek, hogy a Tour de Hongrie egy nagy lehetőség, kevés olyan sportág van, amely ilyen jól meg tudja mutatni egy-egy térség vagy település turisztikai értékeit, mint az országúti kerékpársport. A lehetőségek tárháza a következő évben tovább fog bővülni, hiszen a Tour de Hongrie egyik komoly eredményeként jövőre Magyarországra érkezik a Giro d’Italia is, 2020 májusában innen indul a világ egyik legnagyobb körversenye. A magyar kormány elkötelezett aziránt, hogy az egész magyarországi kerékpározás újabb lendületet kapjon. Azokban az országokban, ahol a kerékpározást komolyan veszik, ott egyre jobban megerősödik a versenysport is, példaképeket tud állítani a fiatalok elé, s egyre többen választják elfoglaltságul ezt a gyönyörű sportot.

 

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke elöljáróban néhány számot idézett az esemény kapcsán: 84 személyatutó, 3 rendőrautó. 44 motorkerékpár, 19 busz, 60 teherautó, 4 kamion, 4 lakókocsi és 3 mentőautó, 2 helikopter és 1 repülőgép , vagyis összesen 216 jármű kíséri végig a 890 kilométeres versenyt. Az esemény biztonságáról 968 rendőr, 1085 polgárőr és 316 egyéb segítő gondoskodik.

 

- Mindez nem jöhetne létre a támogatók, a szponzorok nélkül. Éppen ezért szeretnék köszönetet mondani valamennyi támogatónknak, az itt jelenlévőkön kívül is szeretném kiemelni néhányukat. Az Europcar biztosítja számunkra az autókat a versenyre, a Dimansion Data, amely a Tour de France-nak is technikai partnere, a VIP-kamiont üzemelteti a verseny során. A Soudal is egy World Tour-csapat támogatója, nagy öröm számunkra, hogy az idén is a partnerünk. Évek óta kerestünk olyan kommunikációs partnert, amely ki tudja szolgálni egy ilyen komoly nemzetközi sportesemény kommunikációs igényeit, az idén végre egymásra találtunk a Telenorral. Magyar mezgyártó partnerünk, az 575 gyártja a Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit, a Primavera biztosítja több ezer ember számára a vizet a verseny során, a technikai segítséget pedig a Shimano nyújtja majd, amely a Giro d’Italiának is partnere, ugyanazok a szerelő autók érkeznek majd hozzánk is.

 

A főszervező szólt a verseny során következő három amatőr túráról is, az AmaTour Pilis, az AmaTour Miskolc és az AmaTour Kékes során a résztvevők feltekerhetnek azokon az emelkedőkön, amelyeken a verseny mezőnye is halad majd, a túrákra a nevezés ingyenes. Nagy várakozással tekintenek egy izgalmas kezdeményezés elé is: a Tour de France Dutch cornerének mintájára a BME Cycling Team segítségével létrejön a Marót corner, a verseny első szakaszán a „megszállott szurkolók“ részére kialakított szurkolói zóna, a Pilisben tehát igazi fanatikusok várják majd a bringásokat. Eisenkrammer Károly végül kiemelte: a címvédő Manuel Belletti csapata, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec éppen szerdán módosította nevezési listáját, amelyen már három olyan kerékpáros neve is szerepel, aki néhány napja még a Giro d’Italián szerepelt.

 

- A tavalyi sorsfordító év volt számomra, de az idei még inkább az, hiszen egy igen komoly csapathoz kerülhettem – mondta Valter Attila, a CCC Development Team csömöri versenyzője. – Az idei Tour de Hongie nagyon szuper lesz, a rendezők meghallgatták a kívánságainkat, s így egy látványos és nehéz versenyre kerülhet majd sor, amelyen nekünk, hegyi menőknek több lehetőségünk lesz, de a sprintereknek is három szakaszon bizonyíthatnak. Szóba került, hogy a Tour de Hongrie-val nem kell szégyenkeznünk, de én azt hiszem, erről is többről van szó. A csapatunkkal ilyen komoly versenyen ritkán szerepelünk, ezért külön gratulálok a Tour de Hongrie szervezőinek!

 

A csömöriek közül a CCC Development Teamben szereplő Valter Attila győzelme mellett a spanyol Kometa Cycling Team kerekese, Dina Márton és a Pannon Cycling Team menője, Szatmáry András sikereiért szoríthatunk.

 

Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd minden nap az M4 Sport. Az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie: keddtől vasárnapig minden nap 48 perces esti összefoglalót láthatnak a nézők. Sőt, az utolsó két szakaszon másfél órás élő közvetítésre is sor kerül a nemzetközi sportcsatornán!

 

Hajrá, srácok!