Budapest és Pannonhalma között 168,7 kilométer várta a Visegrád 4 országúti kerékpárverseny résztvevőit. A lengyel Pawel Franczak (Voster-ATS) nyerte a versenyt, a legjobb magyar kerekes Dina Márton (Pannon Cycling Team) lett, aki a 13. helyen ért célba.

 

Pontban 11 órakor 28 csapat közel 160 kerekese vágott neki a 168,7 kilométeres távnak. A rajt ezúttal is Budapesten, – ám ebben az évben a Carl Lutz rakparton, a Vogue Étteremhajó előtt – volt, ahol az idei verseny sztárvendége, a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz kerékpáros, Paolo Savoldelli indította útjára a karavánt - kezdte tudósítását a szövetség honlapja. - Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, ám egészen hatvan kilométer megtételéig kellett várni az első sikeres elmenésre, melybe Wojciech Pszczolarski (Pardus-Tufo Prostejov) és honfitársa Wojciech Sykala (Wibatech-Merx) keveredett bele. Legnagyobb előnyük 1 perc 10 másodpercnél tetőzött, azonban mintegy tizenöt kilométer múlva rákapcsolt főmezőny, így utolérték őket.

 

Ötven kilométerre a céltól Moran Vermuelen (WSA-KTM Graz) és Marco Borgo (Delia Gallino Colosio) duója indult, akik bő egy perces előnnyel értek Pannonhalmára, ahol a viadal legnehezebb, és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű dísztérkő burkolatú emelkedő következett az apátság felé, melyet háromszor is abszolválni kellett. Az emelkedőn szinte pillanatok alatt elfogyott az elöl tekerők fórja, mindössze egy közel húsz fős boly maradt az élen. Az utolsó körben Dominik Neuman (Elkov-Author) támadott, végül azonban a lengyel Pawel Franczak (Voster-ATS) bizonyult a leggyorsabbnak a szlovén Kristjan Hocevar (Meblo Jogi Pro-Concrete) és a szintén szlovén Ziga Rucigaj (Ljubljana-Gusto Santic) előtt.

 

A legjobb magyar kerekes Dina Márton (Pannon Cycling Team) lett, aki a tizenharmadik helyen zárt, úgy, hogy az utolsó ötszáz métert még elsőként kezdhette meg, sajnos azonban a legrosszabbkor akadt technikai problémája, melynek következtében kénytelen volt egy rövid időre megállni.

 

- Leváltottam kistányérra, erre beállt a hátsó váltó – kesergett Dina Márton. – Az első helyről a csoport utolsó pozíciójába csúsztam vissza. Jó erőben éreztem magam, a csapat sokat dolgozott értem. Azért örülök annak, hogy a legjobb magyarnak járó címet megszereztem.

 

V4 országúti kerékpárverseny HUN 1.2
Budapest-Pannonhalma, 168,7 km
csömöri eredmények
13. Dina Márton 3:57:52 mp +26 mp hátrány
56. Szatmáry András 4:01:54 mp +3p 28 mp h.
V4 országúti kerékpárverseny SVK 1.2
Pozsony-Szenc, 155 km
93. Dina Márton OTL

 

Gratulálunk!