Hétvégén tért haza a spanyolországi edzőtáborból és annak ellenére folytatja itthon a munkát, hogy májusig minden kerékpárversenyét törölték. A csömöri Valter Attila testileg és lelkileg is megerősödve szeretné maga mögött tudni ezt a furcsa tavaszt.

 

- Vasárnap tértetek haza a koronavírus sújtotta Spanyolországból. A legfontosabb kérdés: hogy vagy?
- Szerencsére minden rendben, jól érzem magam - kezdte a különleges helyzetjelentést a februári Sportbálon az év sportolójának megválasztott országúti kerékpárversenyző, Valter Attila. - Kicsit ugyan át kellett szervezni az edzőtábort, de remélem, ennél nagyobb bajunk nem lesz. Fáj a szívem, hogy törölték a tavaszi versenyek nagy részét, de bízom benne, hogy ebből a helyzetből is ki tudom hozni a legjobbat és megerősödve térhetek vissza a szezonba.

 

- Különösen fontos szezonod van, ráadásul bombaformában vagy.
- Így van, éppen ezért fájó és bosszantó a helyzet, de be kell látni, hogy vannak fontosabb dolgok is a sportnál. Az egészség mindennél előrébb való. Folytatom itthon az edzéseket, eddig is egyéni edzésterv alapján készültem, így nekem egy fokkal könnyebb alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Ami megnehezíti a dolgot, hogy nem látjuk, mikor lehet vége ennek az állapotnak. Azt azért hozzá kell tenni, hogy itthon egyelőre nem panaszkodhatunk, az olasz vagy a spanyol csapattársam el sem hagyhatja az otthonát, így ők legfeljebb görgőn tekerhetnek és edzőteremben tréningezhetnek. Személyes véleményem, hogy valószínűleg Magyarországon is eljutunk majd ide, így amíg ilyen szép tavaszi az idő, addig igyekszem minél több értékes kilométert gyűjteni a lábamba és erőt meríteni ebből a szituációból.

 

- Hivatalosan is bejelentették, hogy elhalasztják a Giro d'Italia olasz országúti kerékpárversenyt, amely májusban Budapestről indult volna. Hogy fogadtad a hírt?
- Az események előrehaladtával már számítottam rá. Hónapok óta arra készültem, hogy itthon rajthoz állhassak, de el kellett fogadnom a döntést és fejben motiváltnak kell maradnom! Úgy gondolkozom, ha most megalapozom a jövőt, akkor még jobb szezonom lehet, miután folytatódnak a versenyek. Sűrű lesz a szezon, egyelőre senki sem látja, hogy hol lehet helyet csinálni a rengeteg elmaradt, elhalasztott versenynek, de nekünk csak az a feladatunk, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint készüljünk. Hiszek benne, ha idén nem is, jövőre ott lehetek az olasz körversenyen.

 

- A versenyeid törlése mit változtatott az edzésmunkádon?
- Az edzőm pihenést írt elő, de meggyőztem, hogy a várható szankciók miatt most még inkább nem szállnék le a nyeregből, az elkövetkező hetekben sajnos úgyis sor kerülhet rá, ha külföldi mintára elrendelik az otthoni karantént. Eddig gyorsítómunkát végeztem, de most újra az alapozásé a főszerep, tulajdonképpen elölről kezdődik majd a szezon. Az edzőm végül igazat is adott nekem, így olyan formát szeretnék mutatni, amivel meglephetek mindenkit!

 

- Milyen versenyeid estek áldozatául a járványnak?
- Csúcskategóriás World Tour-versenyek: a Katalán Kör, az Alpesi Kör és a Giro d'Italia. Két versenyen még rajthoz állhattam februárban Franciaországban, elégedett is voltam az eredményekkel, utána pedig eredetileg is jött volna egy egyhónapos szünet. Március második felében aztán a Katalán Körön indultam volna, de a szervezők az aktuális helyzet miatt törölték a viadalt. Nagyon érdekes, mert ez lett volna a jubileumi, 100. kiírás, még a II. világháború miatt sem maradt el ez a verseny, most azonban így történt. Ilyen jó erőben ráadásul talán még sosem éreztem magam, szerettem volna megmutatni magam "hazai" pályán, a királyetap befutója ugyanis a Vallter 2000 nevet viselő sípályán lett volna. Valószínűleg erre a "hazatérésre" is jövőre kerül majd sor. Abban azonban nagyon bízom, hogy az idei tokiói olimpiát meg tudják rendezni. Úgy hallottam, nagyon készülnek a szervezők, bár addig még sok minden változhat. Én mindenesetre optimista vagyok, a lejáró útlevelemet meghosszabbítottam...