Az utolsó hegyig a főmezőnnyel tekert a csömöri országúti kerékpáros, Valter Attila minden idők legerősebb olimpiai mezőnyében. A pokoli hajrában lemaradt és bár áttekert a célvonalon, az olimpia oldala szerint hivatalosan nem fejezte be a versenyt.

 

Már a Tokióba való kijutás is óriási fegyvertény volt a csömöri kerékpáros, Valter Attila számára, a bivalyerős, világsztároktól hemzsegő mezőnyben ráadásul az utolsó hegyig tartotta a lépést az élbollyal a 234 kilométeres távon. A versenyen három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők - ez a sportág sajátosságaiból adódó kiváltság a zárt kapuk mögött zajló olimpián idén különlegességnek számít. A nagy meleg, magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó rostálta a mezőnyt, amely a záró ötven kilométerre utolérte a szökevényeket. Valter ekkortájt szakadt le a főmezőnyről, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt, amelyben 82 kerékpáros ért célba hivatalosan.

 

- Nehéz jó szavakat találni egy ilyen nap után - kezdte közösségi oldalán Valter Attila. - Úgy éreztem, nincs rajtam nyomás és mindent megtettem, hogy a lehető legjobban menjen a verseny. Mégis, az elmúlt hónapok óriási támogatása járt az eszemben és az, hogy nem hagyhatom cserben azt a rengeteg embert, aki szurkol.
Hatalmas pofonként ért mikor éreztem, hogy az az eredmény amire vágyom, ti pedig kiszurkoljátok, nem lesz meg. Igyekszem ebből is tanulni és összerakni mi kell a jobb versenyhez, ami biztos, hogy sokat kell erősödnöm.
Az utolsó meredek hegy előtt a mezőnytől nem messze voltam, mindenképp be akartam fejezni a versenyt, ami teljesen reális volt, 24 kilométerrel a cél előtt azonban megállítottak engem és több versenytársam. A verseny még nem ért véget, nem értek be az elsők, nekünk pedig nem volt kifejezetten nagy hátrányunk, 13 percet ácsorogtunk az utolsó rövid emelkedő lábánál, nem tudva, hogy mégis mi történik.
Mikor látták a szervezők, hogy nincs elég jármű ahhoz, hogy levigyenek a célba, úgy döntöttek tegyük meg mégis kerékpárral a verseny végét. Három másik versenyzővel, így is beértünk a limiten belül.
Természetesen ez nem egy nagy eredmény, inkább semmilyen. Azonban egy ekkora versenyt mindenki megtisztel, mindenki szeretné befejezni, ahogy én is. Csalódott vagyok, hogy szervezési hibák miatt jelenleg DNF szerepel a nevem mellett. Igyekeztem kitekerni ami bennem van, megköszönve ezzel az egész Magyarock - Olympic Team Hungarynek a segítséget, nektek mindannyiótoknak pedig a szurkolást!

 

XXXII. nyári olimpiai játékok, Tokió
országúti kerékpár, mezőnyverseny
DNF Valter Attila

 

Szép volt, Attila!