A csömöri versenyzőkkel felálló ifjúsági válogatott is rajthoz állt az óriási presztízsű olasz GP Eccellenze Valli del Soligo UCI 1.1-es országúti kerékpáros csapatidőfutam-versenyen. A viadal történetének legjobb magyar eredményét érték el a srácok!

 

A GP Eccellenze Valli del Soligo mezőnyének erősségét jól mutatja, hogy olyan neves utánpótlássorok álltak rajthoz, mint az olasz Borgo Molino, a szlovén Adria Mobil vagy a francia AG2R Citroën U19. A magyar válogatott az Anda Attila, Feldhoffer Bálint, Pollner Balázs, Takács Valent Márk és Tóth Márkó alkotta ötössel indult. A 17,6 kilométeres távot 22 perc 14 másodperc alatt, remek, 47,49 kilométer/órás átlaggal abszolválta a srácok öt fős kerete. Ezzel a teljesítménnyel a 30 induló csapat közül az előkelő ötödik helyet szerezték meg a fiúk, mely egyben az eddigi legjobb magyar válogatott helyezés a verseny történetében. Korábban a válogatott 2021-ben a 11., 2019-ben a 33., 2018-ban pedig a 22. helyen végzett, tehát nagy előrelépés az idei szereplés.

 

- A csapat időfutamról tudni kell, hogy az egyik legnehezebb versenyszám. Hasonlóan kegyetlen, mint az egyenkénti időfutam. Itt is minden versenyző a saját határait feszegeti, de e mellett oda kell figyelnie a csapattársaira, az egység megőrzésére. Fontos az összhang és hogy a versenyzők egymásra legyenek hangolódva, de még a biztonságos kerékpározásra is ügyelniük kell, nehogy bukást idézzenek elő. Versenyzőinkkel a múlt heti mátraházi edzőtáborban volt alkalmunk kicsit gyakorolni ezt a versenyszámot, ami bizonyára hasznos volt. A srácok remekül versenyeztek jövőre egyértelmű cél a dobogós helyezés! - nyilatkozta a versenyt követően Dér Zsolt szövetségi kapitány.

 

Természetesen a szokásoknak megfelelően másnap következett a 34. TF GD Dorigo MO Biemmereti MO Ettore e Cristiano Floriani MO Emilio Mazzero 1.1 verseny, amely 135 kilométer hosszú, körpályás, hat kategorizált emelkedőt tartogató mezőnyverseny volt. Hatalmas volt a szórás, végül csak negyvenketten jutottak el a célig. A 148 fős mezőnynek három rövidebb 14,6 kilométeres és három hosszabb 30,3 kilométeres kört kellett teljesítenie. A pálya nyomvonala több emelkedőn át haladt, de talán a legnehezebb szakasz a rövid 1,1 kilométeres, de nagyon meredek, átlagosan 11,5%-os Poggio volt, mely hegyen a maximális meredekség a 19%-ot is elérte. A magyar csapatot itt is öt fiatal képviselte: Anda Attila, Feldhoffer Bálint, Pollner Balázs, Takács Valent Márk és Tóth Márkó.

 

 

Az elmúlt 10 évben csupán három magyar versenyző, 2016-ban Peák Barnabás 12. helyezett, 2014-ben Móricz Dániel 45. helyezett, 2012-ben Varró Gergely 50. helyezett, tudta értékelhetően teljesíteni a hegyekkel tűzdelt versenyt. Ezúttal egyetlen magyarként Takács Valent Márknak sikerült az a bravúr, hogy célba érjen, ő a főmezőnnyel a 22. helyen érkezett.

 

- A verseny idén sem okozott csalódást és a vártnak megfelelően folyamatosan csökkent a mezőny létszáma. A magyar fiatalok figyeltek a helyezkedésre, próbáltak minél többet együtt mozogni és az emelkedőket jó helyről megkezdeni. A folyamatosan morzsolódó mezőnyben a srácok közül végül csak Takács Valent Márknak sikerült elöl maradnia, aki végül a 22. helyen ért célba. A válogatott többi tagját 110 kilométernél intették ki - mesélte a kapitány a versenyt követően.

 

Gran Premio Eccellenze Valli del Soligo UCI 1.1, Olaszország
csömöri eredmények
17,6 km
5. Magyarország (Anda Attila, Feldhoffer Bálint, Pollner Balázs, Takács Valent Márk, Tóth Márkó) 22:14 mp +55 mp

 

34. TF GD Dorigo MO Biemmereti MO Ettore e Cristiano Floriani MO Emilio Mazzero 1.1, Olaszország
csömöri eredmények
134,2 km
22. Takács Valent Márk 3:33:13 +3:42 mp
DNF Feldhoffer Bálint
DNF Tóth Márkó

 

Gratulálunk!