A betegségét és minden riválisát is legyőzte az országúti kerékpárosok országos bajnokságának férfi mezőnyversenyében a csömöri Valter Attila, így hatalmas csatát követően aranyérmesként ünnepelhetett a pannonhalmi befutó végén.

 

A Pannonhalma környéki 166,1 kilométeres távnak 30 fokos melegben vágott neki a 82 fős - U23-as és felnőtt - férfi mezőny. A 16,5 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör - mindannyiszor feltekertek az apátsághoz -, valamint egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

 

Már az első körben megindultak a támadások, több sikertelen kísérlet után kialakult egy ötfős élboly. Ezt egy sajnálatos baleset verte szét: egy félreállított civil autó a rendőri karjelzés ellenére váratlanul keresztbe kanyarodott a boly elé, négyen nagyot buktak. Dr. Rózsa Szilveszter versenyorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Gönczy Gergőt kulcscsonttörés és a térdén lévő vágott seb miatt mentő szállította el, míg Wermeser Zsombor zúzódásokat szenvedett. A baleset utáni kavarodás nyomán háromfős boly maradt elöl, Istlstekker Zsolt és Drijver Bertold (Epronex Hungary), valamint Dina Márton (EOLO-Kometa), rájuk zárkózott fel Valter Attila (Groupama-FDJ). Előbb Istlstekker, majd az emelkedő első mászásakor Drijver szakadt le, így Valter és Dina egymás közt döntötték el a bajnoki cím sorsát. Az emelkedőkön sorra "kóstolgatták" egymást, az aranyérem sorsáról mégis az utolsó mászás határozott: Valter hosszú hajrát nyitva előzte meg barátját, a végül ezüstérmesként záró Dina Mártont.

 

- Nagyon elfáradtam, a végére nem éreztem annyira szuperül magam, mint vártam, Marci pedig nagyon meggyőző volt - hangsúlyozta az MTI-nek Valter, hozzáfűzve: komoly görcsei voltak, pedig ez nem szokott előfordulni. - Okosan kellett csinálni a végét, bíztam benne, hogy ha kibírom vele, akkor az utolsó métereken a végsebességem jobb lesz hozzá képest. Kemény verseny volt, Dina pedig remek formában tekert. Piciket vezettünk a legvégén, éreztük, hogy a hajrára kell hagyni a döntést, ekkor pedig még kicsi előnyt sem engedtem neki. Szuper verseny volt, a végsebességem döntött, de mindketten megérdemeltük volna a bajnoki címet, tisztességesen dolgozott végig Marci is - emelte ki a friss csömöri bajnok.

 

A nap egyébként a hölgyek viadalával kezdődött, a lányokra öt 16,5 kilométeres nagy kör és másfél 5,4 kilométeres kis kör, azaz 89,3 kilométer várt - a női mezőnyben Schmidel Regina a 10. helyen zárt a Cube-Csömör színeiben, a győztes, a címvédő Vas Kata Blanka lett.

 

Országúti kerékpár országos bajnokság, férfi mezőnyverseny, Pannonhalma
csömöri eredmények:
felnőtt, férfi (166,1 km)
1. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:04:14 mp
DNF Demszky András
DNF Osterling Ádám
DNF Szatmáry András
DNF Vock Mátyás
DNF Fűzfa Ambrus
DNF Sylvester Balázs
felnőtt, nő (89,3 km)
10. Schmidel Regina (Cube-Csömör) 2:40:45 mp

 

Gratulálunk!