KÉZILABDA - A CSÖMÖR KSK TÖRTÉNETE

 

Csömörön a MADISZ vezetőségének kezdeményezésére 1947-ben hozták létre a kézilabda szakosztályt, amelynek szervezésével és vezetésével Spreitzer Lajost bízták meg. 1958-ig a budapesti illetve az országos szövetség által szervezett bajnokságokban vett részt. Ebben az időszakban nehéz körülmények között működött a szakosztály, teljesen önellátó módon, ennek ellenére 1959-ben jogot szerzett a csapat az NB II-ért kiírt osztályozón való részvételre.

 

 

A mérkőzésekre Nyíregyházán került sor, ahol az együttes az első helyet szerezte meg, kivívva ezzel a jogot az NB II –es szereplésre. A csapat tagjai: Solymár Pál, Vasúti Tibor, Solymár Péter, Littkei László, Brieska Ferenc, Radocsányi Ferenc, Bagyánszki György, Kiss Béla, Spreitzer Miklós, Spreitzer Lajos, az edző Pelek János volt. A csapat vezetői: Fábián Ferenc, Trnka István , Morva Pál, Erdélyi Bertalan, id. Korda Károly voltak. 1964-ben a csapat óriási eredményt produkálva az országban első községi sportkörként feljutott az első osztályba. Ennek a csapatnak a tagjai: Tamás Dezső, Radocsányi Ferenc, Littkei László, Littkei András, Mező B. István, Helembai Mihály, Kolipka Ferenc, Brieska János, Bagyánszki György, Bagyánszki István, Bátovszki Ferenc, és Nagy Lajos, voltak, a játékos edző pedig Süle József volt. Az NB I-es mérkőzéseken a nézőszám rendszeresen elérte az 1000-1200 főt.

 

 

A csapat tagjainak többsége Boross Jenő testnevelő tanárnál sajátította el a kézilabda alapjait. A Magyar Televízió 1965-ben közvetítette először a csapat mérkőzését az Újpesti Dózsa ellen, ezen kívül még háromszor alkalommal szerepelt az együttes a televízió nyilvánossága előtt sorrendben a Budapesti Spartacus, Pécsi Dózsa, és a Csepel csapatai ellen. A korszakban a legnagyobb győzelmet a Varga Istvánnal fémjelzett Debreceni Dózsa legyőzésével aratták, hiszen a Debrecen abban az évben megnyerte a bajnokságot. Az MNK-ban a csapat a legnagyobb eredményt 1971-ben azzal érte el, hogy bejutott a döntőbe, ahol a Budapesti Honvéd mögött a második helyen végzett. A hetvenes években a csapat újra több évet töltött az első osztályban, az akkori csapat a következő játékosokból állt: Őri Antal, ifj. Fábián Ferenc, Bagyánszki György, Bagyánszki István, Mihályi János, Bátovszki Ferenc, Tóth Fekete Sándor, Fabók István, Korda Károly, Scheffer János, Süle József, Fábián Pál, Halász Dénes, Paulinusz Kálmán, Trnka István, Bánszki János. A csapat tagjainak többsége hosszú évekig a Csömöri Haladás MGTSZ ipari üzemében dolgozott.

 

 

1977-től a csapatot átvette a Szilasmenti MGTSZ, és ezen a néven szerepelt a rendszerváltásig. A „nagy korosztály” tagjai a 80-as évek végén befejezték pályafutásukat, és megfelelő utánpótlás hiányában visszaesés következett be a szakosztály életében. Ekkor fejezték be munkájukat azok a vezetők is, akik az elejétől kezdve segítették a sportkör munkáját: Fábián Ferenc a sportkör elnöke, dr. Kovács Lajos, Palotás Andor, Trnka István, Erdélyi Bertalan, és Morva Pál. Ezek után a sportkör vezetése komolyabb figyelmet fordított az utánpótlás nevelésre, kezdetben Fábián Katalin vezetésével, majd a korábbi játékos Bagyánszki György irányításával, aminek köszönhetően 1990-ben a budapesti ifjúsági bajnokság megnyerése mellett Pest Megye legjobb ifjúsági csapata címet is megszerezte a korosztályos csapat, amelynek tagjai később a felnőtt csapat gerincét alkották.

 

 

1997-ben Simó László testnevelő tanár vezetésével óriási sikert elérve a Mátyás Király Általános Iskola tanulói először jutottak a diákolimpián az országos döntőbe, majd 2005-ben Bagyánszki Zsolt testnevelő tanár megismételte ezt a bravúros teljesítményt. Kettőjük munkájának eredményeképpen 2006-ban az Adidas Kupa országos döntőjében az 1991-es korosztály máig a legjobb eredményt elérve a harmadik helyet szerezte meg, és Svédországban nemzetközi tornán, a Partille Cup-on 40 csapat közül az első helyen végeztek. A 90-es években a szakosztály irányítását a Fabók István, Krizsán Mihály, Trnka István vette át. 2001-ben a csapat, hosszú szünet után a székesfehérvári osztályozón újra kiharcolta a jogot az első osztályban való szereplésre. Az újra nagy sikert elérő gárda a következő játékosokból állt: Fekete Tamás, Ocsovai Zsolt, Kertész Gábor, Tamás Gábor, Elek Gábor, Váradi Krisztián, Kende Péter, Bagyánszki Zsolt, Varga Ádám, Halász Gergő, Szörnyi Attila, Sagyibó Viktor, az edző Adorján Gábor volt.

 

 

A jelenlegi NB II Észak-csoportjában szereplő csapat tagjainak többsége a korábban utánpótlásban kiemelkedő eredményeket elérő csömöri játékosokból áll, és célja, hogy fokozatosan építkezve egyre jobb eredményeket érjen el.

 

Csömör Községért Emlékéremmel kitüntetett sportolóink: Bagyánszki Zsolt

 

Sárga-kék, győzni szép! Hajrá, Csömör!