Hagyományteremtő új rovatunkban portrésorozat keretében mutatjuk be csömöri edzőinket, minden hónapban más és más kerül rivaldafénybe. Februárban az aikido szakosztály atyját, a Sportbálon az év edzőjének választott Molnár Csabát ismerhetjük meg jobban.

 

"Gyerekként odáig voltam azokért a filmekért, amelyekben Bruce Lee és Jackie Chan játszottak, mindegyikből megpróbáltam ellesni valami fogást, amit beépíthettem az akkori ismereteimbe - emlékezett vissza gyermekkorára a 2017-es Sportbálon az év edzőjének választott Molnár Csaba. - Születésem óta Csömörön élek, itt nevelkedtem és már egészen fiatalon nagyon érdekelt az összes harcművészet. Ahogy nőttem, ez a szenvedélyem lassan alábbhagyott és csak évekkel később, fiatal felnőttként lobbant ismét lángra a tűz. Már 23 éves voltam, amikor Steven Seagal egyik mozijában újra megelevenedett ez a vágyam, és innentől már nem volt menekvés..."

 

Kis nyomozás után Csaba kiderítette, hogy a keleti harcműszetek közül az aikido köszönt vissza az említett filmben, így beindult a hajsza, hogy Budapesten megfelelő helyet találjon a sportág megismeréséhez. A keresés lendülete egészen messzire, a főváros egyetlen japán tanárához vezette, aki autentikus személynek tűnt ahhoz, hogy nagyszerű munkát lehessen vele végezni. Rögtön el is nyerte a bizalmát, néhány hét után azonban kiderült, hogy a mester csak helyettesített abban a dojóban, azaz edzőteremben. Időközben a társaság szimpatikussá vált Csabának, de azt sem akarta, hogy a japán mesterrel megszakadjon a kapcsolat, így a régi helyére visszatérő tanár és az eredeti klubja óráit is lelkesen látogatta! "Hetente ötször jártam edzésre, de annyira érdekelt a sportág, olyan inspiráló volt a csapat, ráadásul 23 éves fiatalként tele voltam energiával, olykor fel sem tűnt, hogy folyton tréningeken vagyok - meséli Csaba. - A test edzése mellett a szellemi háttér fejlesztése is rendkívül fontos az aikidónál, tiszteljük egymást az edzőpartnerünkkel, egyenrangúként tekintünk a másikra, ez pedig mindig is szimpatikus volt. Nem megsemmisíteni akarunk ebben a sportágban, itt vigyázunk a támadó testi épségére, a támadás hatékony elhárítása a fő feladat. Sőt, a mindennapi életben is hasznos tudás, a testen keresztüli kommunikáció is kiemelt helyen van a fejlesztendő területeken belül."

 

Japán hatás
Csaba az aikidóval való elköteleződése után egy évvel ismerte meg a feleségét, így amióta egy párt alkotnak Katalinnal, gyermekei anyjának volt ideje megszoknia, hogy fontos helyen van a sport az életükben. Ahogy teltek az évek, úgy kerültek a "vitrinbe" a különböző kyu fokozatok, a fekete öv és az első dan mestervizsga megszerzése után pedig az akkori tanára oktatónak is felkérte a civilben épületgépészeti szerelőként dolgozó sportembert. "Először Budapest VIII. kerületében kezdtem el gyerekekkel és idősebbekkel is dolgozni - réved el a múltba. - Nem ma volt, ennek már 15 éve... Aztán mikor a keresztfiam óvodás volt, rengeteg aikidós videót néztünk a neten, folyton rágta a fülemet, hogy edzésre akar járni, de akkor még kicsi volt hozzá. Néhány évvel később azonban, többek között miatta is, hogy közel legyen a lakhelyükhöz, Kistarcsán indítottam egy csoportot. Szerettem ott is edzést tartani, de amikor Csömörön elindult a tömegsport felé való nyitás, áttettük a székhelyünket a Sportcsarnokba. Kezdetben a küzdőtéren tartottuk az edzéseinket, de mára jól felszerelt különtermünk van, így büszkén mondhatom, hogy még szívesebben jönnek a fiatalok. Körülbelül 30-35-en vagyunk a különböző korosztályokban és nemcsak csömöriek, mert a környező településekről is jönnek a gyerekek."

 

 

Ez a sport több, mint egy életen át elkísérő hobbi, vagy egy fellángoló szerelem, Csabának a sorsába van írva a tudás átadása, a génjeiben van a tanítás. Ahogy mesél erről a kultúráról, a lelkesedése átragad a növendékeire. Az aikidóban az emberközpontúság és a természetközeli gondolkodás fontosságát is átadja az ifjúságnak, hisz abban, hogy a nevelése által egy tisztább lelkű generáció nőhet fel. "A japán kultúrát az aikidón keresztül ismertem meg ennyire alaposan, de megérte elmélyülni benne, mert fontos ismeretekre tehet szert az ember - mondja Csaba. - Egyszer jártam is a távoli országban. Négyévente ott rendezik az aikido kongresszust, és egy 10 tagú magyar delegáció tagjaként részt vettünk a 800 fős rendezvényen. Életreszóló élményt jelentett. Azért, hogy egy kicsit megismertessük ezt az ázsiai országot a csömöriekkel, szerveztünk néhány éve egy Japán-napot, ahol a kultúrájukat szerettük volna kicsit közelebb hozni, bemutatni a helyieknek. Két japán család is élt akkoriban a faluban, akik szívesen vették a közeledést, jöttek, meséltek. Izgalmas programot állítottunk össze, ők pedig a japán precizitásukkal profin megszervezték a napot, olyannyira, hogy még a nagykövetség is támogatta a kezdeményezést. Érdekesség volt, mikor a teadélutánon kiderült, az egyik itt élő nyugdíjas párt a finom borok vonzották hazánkba, majd egész egyszerűen annyira megkedvelték hazánkat, hogy itt ragadtak!"

 

Meglepő megtiszteltetés
Az aikido alapítója már a kezdetek kezdetén sem szerette volna, ha a sportág elmegy a versenysport irányába, így versenyek sincsenek, a különböző vizsgákra készülnek a gyerekek. Csömörön ráadásul egyre többen. A fejlesztések hatására a Sportcsarnok első emeletén található küzdősportteremben egymást váltják a csoportok a rengeteg edzés következtében. "Ez hiányzott nekem gyerekkoromban, hogy Csömörön ilyen pezsgő sportélet legyen - csillog a mester szeme. - A gyermekeim közül a hároméves Bálint fiam még óvodás, így egyelőre a nyolcéves lányom, Hanna az, aki sportol. Jelenleg ritmikus gimnasztikázik, de korábban aikidózott is. Azt mondta, azért szeret az edzésekre járni, mert addig is velem lehet!"

 

A tatamik mellett a sportpolitikában is egyre komolyabb szerepet vállal a 2017-es Sportbálon az év edzőjének választott Molnár Csaba. Az Aikikai Magyarország ex-vezetőjeként jelenleg a szövetség technikai bizottságának és a felügyelő bizottságának is a tagja, emellett Csömörön az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság külsős tagjaként is igyekszik helytállni. "Megkerestek, hogy örülnének, ha elvállalnám a csömöri felkérést, én meg annyira megtisztelőnek éreztem, hogy nem is kellett rajta sokat gondolkodnom - osztja meg a döntés hátterét. - Azért tekintem komoly felelősségnek, mert azáltal, hogy beleláthatok a település sportéletébe és többrétűen megismerhetem a falut, a magam módján hozzájárulhatok a fejlődéséhez. A kevés szabadidőmből ez is egy kis áldozat, ami elvesz időt a családtól, de hiszem, hogy megéri a befektetett munka. A Sportbálon átvett elismerés is mutatja, hogy ha keményen dolgozik, elismerik az embert. Az a díj egyébként a mai napig meglep, de óriási megtiszteltetés, hogy gondoltak rám. Egyfajta bizalom, amit szintén szeretnék megszolgálni. A feleségem türelemmel viseli a munka után tartott edzéseimet és a bizottságokban végzett munkámat, úgyhogy neki, és érte folyamatosan nagyon hálás vagyok. Szeretnék a sok elfoglaltságom során mindig helytállni, de megtanultam, hogy mennyire fontos a család: Katalin és a gyermekeim nyújtotta háttér nélkül az egész nem működne."

 

Névjegy
Név: Molnár Csaba
Született: 1974.08.30., Budapest
Sportág: aikido
Magasság/súly: 170 cm/75 kg
Klubjai sportolóként: Aikikai Magyarország (1997- )
Eredményei sportolóként: 4. danos mester
Klubjai edzőként: Józsefvárosi Judo Club (2002-2010), Csömör Sport (2011- )