A Cube-Csömör kerékpárcsapat vezetőedzője és a Csömöri Bringafesztivál atyja, Valter Tibor az augusztus 20-i szoboravató megemlékezésen átvehette a Csömör Nagyközség Díszpolgára emlékérmet Fábri István polgármestertől.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, Csömör Nagyközség Önkormányzata díszpolgári kitüntetést adományozott a Cube-Csömör kerékpáros klub vezetőedzőjének, a 27-szeres magyar bajnok Valter Tibornak. A szakember az elismerést a világjárvány miatti közösségi események elhalasztása miatt nem a megszokott márciusi időpontban, hanem az augusztus 20-i, Szent István-szobor avatással egybekötött ünnepségen vehette át Fábri István polgármestertől és Tormay-Lesták Mária alpolgármester-asszonytól. Tibor az egyéni sportpályafutásáért, a település kerékpáros versenyszakosztályának létrehozásában folytatott fáradozásaiért és a hazai, illetve a csömöri kerékpársportban végzett kiemelkedő színvonalú edzői munkájáért kapta a megtisztelő kitüntetést.

 

A szakemberrel készült portrénk IDE kattintva olvasható!

 

Az idei esztendőben Valter Tibor mellett közéleti életútjáért Mandur László kapta meg a díszpolgári elismerést.

 

Valter Tibor díszpolgár méltatása
Valter Tibor 1971. május 8-án született Budapesten. Édesanyja, Göncz Ilona adminisztrátorként dolgozott Cinkotán - szerető feleség, anya, később nagymama, aki mindenben támogatta családját, gyermekét, unokáit. Édesapja Valter József, jelenleg nyugdíjas, több egyetemi végzettséggel rendelkezik, autószerelőként dolgozott a rendőrségen, nyugdíjasként még néhány évig a Csömöri Sportcsarnokban is dolgozott.

 

Valter Tibor a szomszédos kerületben, Árpádföldön nőtt fel. Szüleinek Csömörön volt telkük, ahova gyakran kijártak nyaranta, így már gyerekként szívéhez nőtt a település. A Bekecs utcai általános iskolában kezdte iskolai éveit. Középiskolai tanulmányait - édesapja nyomdokain - a Csonka János Autószerelő Szakközépiskolában végezte. Tudatosan készült az aktív sportolói pályafutását követő éveire: 1992-ben végzett a Testnevelési Főiskolán, ahol középfokú edzői, sportmenedzseri végzettséget szerzett. Kisgyerek korában atletizált, majd 10 évesen a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesületben kezdett el kerékpározni. Hihetetlen szorgalma és kitartása eredményeképpen bekerült a központi edzőbázisra, és már az első KSI-ben eltöltött évben pályabajnoki címet szerzett: 1982-1989 között a KSI leigazolt sportolója volt. Nyolcszoros utánpótlás magyar bajnok lett, utánpótlás válogatottként pedig már a sport lett a legfontosabb számára, így érettségi után főállású kerékpárosként folytatta: a KSI-ből 18 évesen a Ferencváros kerékpárcsapatához igazolt, 1989-től 2001-ig volt a klub versenyzője. Sorban nyerte a magyar bajnoki címeket, összesen 27 felnőtt bajnoki érem csillog gyűjteményében. A magyar válogatott tagjaként világbajnokságon is képviselte hazánkat. Eközben leszerződött az olasz GS Colombina csapatához is, 1999-től 2001-ig volt e csapat sportolója is. Csömörön 1992-ben kezdett építkezni, 1996 óta pedig a faluban él. Ebben az évben házasodott össze feleségével, Bárd Annamáriával, aki mindenben támogatta és támogatja férjét, segítette versenyzői majd edzői pályafutását. Felesége jelenleg sportmasszőr. Nagyobbik gyermeke, Attila 1998-ban érkezett meg, teljesen megfertőzte apja szenvedélye, profi kerékpárosként készül, jelenleg a lengyel CCC Team profi országúti csapatának sikeres tagja. Második gyermeke, Vera 2001-ben született meg, jelenleg tanulmányait végzi, idei kitűnő érettségijét követően, az ötödik év elvégzése után, egyetemre készül.

 

Valter Tibor 1999-ben alapította meg Csömörön a kerékpár szakosztályt és azóta lelkesen ténykedik, hogy megtalálja és kinevelje a csömöri tehetségeket. Aktív pályafutását követően, 2001-től minden energiáját a klub létrehozása, fejlesztése, szakmai irányítása kötötte és köti le. Kezdetben saját pincéje adott otthont a kerékpárszervíznek, raktárnak, masszázságynak és mindennek, ami a sportág elengedhetetlen kelléke. Később már a Csömöri Sportcsarnokba helyeződött a bázis. A klub egyre komolyabb méreteket öltött, egyre több csömöri versenyzővel értek el országos sikereket, megalakították az egyik legsikeresebb hazai profi egyesületet, a Cube-Csömört. Az országúti kerékpározás mellett mind nagyobb hangsúlyt kapott a hegyi kerékpározás, a mountain bike. Rengeteg tehetséges csömöri gyermeknek adott célt és lehetőséget a klub, amely évek óta elismerten az egyik legeredményesebb magyar nevelő-egyesületként működik. Mind a mountain bike szakág, mind az országúti kerékpározás terén is elmondható immár, hogy az utóbbi évek szinte teljes magyar élmezőnyének pályafutása Csömörről indult. Többek között Lovassy Krisztián, Parti András, Juhász Zsolt, Valter Attila és Dina Márton is sokat köszönhet Valter Tibor edzői, csapatvezetői munkájának, aki 2009-2018 között szövetségi kapitányként is tevékenykedett a hazai mountain bike szakágban. Nyolc éven át két olimpiai ciklust irányított, szakmai vezetőként részt vett a 2012-es londoni olimpián.

 

Az Országos Kerékpáros Szövetségben jelenleg is sok feladatot vállal. Elkezdett Csömörön egy akadémiai programot, amely a legtehetségesebbeket kívánja összefogni, az ország minden szegletéből. Szellemi atyja volt 2013-ban az önkormányzattal közösen megrendezett I. Csömöri Bringafesztiválnak, melynek eredményeként először mountain bike XCO Magyar Kupa-futamot, majd később országos bajnokságot és nemzetközi versenyt is rendeztek a településen. Az ország egyik legnépszerűbb versenyévé fejlődött Bringafesztivál a versenyzők, edzők, szülők alkotta kiváló kerékpáros közösség összefogását is dicséri.

 

Gratulálunk a kitüntetetteknek!