Ép testben ép lélek - új sorozat a CsömörSporton! Dr. Major Zsuzsanna sportdietetikus és Fülöp Ákos sportpszichológus hetente osztja meg hasznos gondolatait, praktikus tanácsait, amelyek sikerrel alkalmazhatóak a sportolók és szüleik számára!

 

A sorozat következő részében Dr. Major Zsuzsanna sportdietetikus következik:

 

Amikor becsomagoljuk az ebédünket, jobban oda tudunk figyelni az adagok méretére, ami végeredményben kevesebb élelmiszerpazarlást eredményezhet. Az élelmiszerpazarlás minimalizálására irányuló tudatos törekvés nemcsak a pénztárcánk javát szolgálja, hanem hozzájárul az egészséges táplálkozási szokások kialakításához is. Az „ebéd boxok” egyik legcsábítóbb aspektusa az, hogy kedvünkre válogathatunk azokból az alapanyagokból és ételekből, amelyek megfelelnek egyéni ízlésünknek és táplálkozási preferenciáinknak. Nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is ajánlott kipróbálni!

 

A zero waste ebédek előnyei:
1. Kényelem és egyedi ízlésvilág:
A választási lehetőségek, hogy mit csomagoljunk, végtelenek! Ha rákeresünk a Google-ban, a "csomagolt ebéd ötletek - lunch box ideas" kifejezésre, közel 3 000 000 találatot kapunk. Ez sokkal több lehetőség, mint amit a munkahelyi/iskolai étkezdében megtalálható. Az előre összekészített ebédek lehetővé teszik például, hogy egészségesebb, friss, idény jellegű ételeket építsünk be étrendünkbe, és csökkentsük az egészségtelen adalékanyagokkal teli feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ebédcsomagunkat bárhová is megyünk, biztonsággal fogyaszthatjuk, legyen az akár iroda, iskola, park vagy éppen egy élményteli kirándulás.

 

2. Pénztárcabarát megoldás:
Az "ebéd boxok" egyik legnagyobb előnye a költségmegtakarítás. Nemcsak az étterem/menza költségeit spóroljuk meg, de az élelmiszerek nem megfelelő mértékű felhasználása is jelentősen csökkenthető, hiszen jobban tudjuk szabályozni az adagok méretét, ami kevesebb élelmiszerpazarlást eredményez.

 

3. Zero waste:
Az ebéd elkészítése segít csökkenteni a műanyag csomagolóanyagokból és nylonzacskókból származó hulladékot. Napjainkban ez fontosabb szempont, mint korábban bármikor, tekintve, hogy egyes felmérések szerint a szemét fele (gyors)éttermi hulladék, ami végezetül a szemétlerakókba és az óceánba kerül, szennyezve környezetünket. Az előre csomagolt ebéd ebből a szempontból is jobb megoldás, különösen akkor, ha ugyanazt a tárolóedényt újra felhasználjuk.

 

Vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?
1. Ha teheted, válassz teljes kiőrlésű alapanyagokat!
2. Legyen színes a boxod!
3. Helyettesítsd nassolnivalóidat egészséges alternatívákkal!
4. Csökkentsd a bevitt zsír mennyiségét!
5. Válaszd az alacsonyabb zsírtartalmú és hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejtermékeket, készítményeket!
6. Étkezz változatosan! Az ebéd boxok összetételének szinte csak a képzeleted szab határt!

 

Íme, néhány egészséges box ötlet:
- teljes kiőrlésű bagel lazaccal és salátával, idényzöldségekkel vagy gyümölccsel
- krémes humusz-mártogatós pitával és nyers zöldségrudakkal,
- falafel ebédbox
- szendvicsek salátával, különböző krémekkel (tojáskrém, körözött, padlizsánkrém, zakuszka, házi fűszeres sajtkrém, tonhalkrém, humusz, guacamole), sajttal, főtt tojással, idényzöldségekkel
- Cézár pita, müzliszelet, gyümölcsök
- alacsony zsírtartalmú joghurt granolával, idénygyümölcsökkel