Néhány napon belül már a második magyar bajnoki aranyérmét gyűjtötte be a csömöri bringás, Valter Attila, aki vasárnap imponáló magabiztossággal védte meg a címét az országúti kerékpárosok országos bajnokságának férfi mezőnyversenyében.

 

A Pannonhalma környéki 170 kilométeres távnak 25 fokos időben vágott neki a 39 fős - U23-as és felnőtt - férfi mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után - amelyekben már feltekertek az apátsághoz - egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba. A verseny legnagyobb kérdése az volt, hogy a 11 fővel rajtoló Epronex-Hungary meg tudja-e lepni a külföldi csapatokban tekerő profikat, akik közül leginkább a címvédő Valter Attila (Jumbo-Visma), valamint Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Dina Márton (ATT Investments) számítottak a legnagyobb esélyeseknek.

 

Főleg Pannonhalmán látogatott ki sok néző, de az útvonal többi településén is kíváncsiak voltak a magyar bajnokságra: egy szurkoló Marco Pantaninak öltözve halálfejes zászlóval, más szobakerékpáron ülve, vagy épp a kerékpárúton egykerekezve drukkolt, megint más Valtert biztatta a Jumbo-Visma mezében és Wout van Aert-álarcban. Már az első körben megindultak a támadások, ki is alakult egy ötfős szökés, ám Fetter és Valter felugrottak rá, majd rövidesen a már ekkor fogyásnak indult mezőny utolérte az élcsoportot. A második kör végén a címvédő, valamint Karl Ádám tekert el, hozzájuk utóbbi két epronexes csapattársa csatlakozott, ám sorra szakadtak le az elmúlt évi győztesről, aki 125 kilométer elteltével egyedül maradt. Előnye egy perc körül volt ekkor, miközben a mezőny hátuljában Lepold Zoltán Antal a földre került, bokasérüléssel mentő szállította el. A kis köröket 2:09 perces előnnyel kezdte meg Valter, miközben az üldözősor szétszakadt: Dina, Fetter és Kusztor Péter harcolt a dobogós helyekért. Dina az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő utolsó előtti mászásánál indult meg, ezzel leszakítva riválisait, Fetter pedig a záró hegymenetben hagyta le Kusztort. Így az első két helyet - akárcsak tavaly - Valter és Dina szerezte meg, a bronzérem pedig Fetterhez került.

 

- Nem titkolt célom volt a címvédés, ugyanakkor nem volt rajtam stressz, csak szerettem volna élvezni a versenyt, tudtam, hogy a formám jobb, mint valaha - mondta Valter Attila a sajtótájékoztatón. - lyen jó érzéssel ritkán tud versenyezni az ember. Már az elején próbáltam szökést generálni, amikor pedig Karllal ketten eltekertünk, az jutott eszembe, hogy nem a legideálisabb ketten teljesíteni mintegy 150 kilométert, ugyanakkor bíztam benne, hogy az Epronex-Hungary hátul nem dolgozik be, ráadásul Karllal meg is tudtuk beszélni, kinek mi a célja és egyszer sem kellett maximumon teljesítenünk. Igyekeztem az üldözőket közel engedve megbontani az egyetértést hátul és akkor gyorsítani, amikor ők nagyon közel értek. Idén volt már ebben tapasztalatom, csak a másik oldalon, az üldözők között. Ezúttal az volt a célom, hogy addig bírjam ki, amíg hátul megbomlik az egység. Egy idő után lejött, hogy Marciék annyira kontrollálják a mezőnyt, hogy mikor mi lassítunk, ők még lassabban fognak menni. Nagy taktikai harc volt, hiszen folyamatosan figyelni kellett, hogy mi történik mögöttünk, ebben segítségemre volt, hogy mindig volt mellettünk kísérő motoros és folyamatosan tudtuk, mekkora a különbség, ezáltal tudtunk taktikázni.

 

Országúti kerékpár országos bajnokság, férfi mezőnyverseny, Pannonhalma
csömöri eredmények:
felnőtt, férfi (170 km)
1. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:49:34 mp
DNF Vock Mátyás

 

Gratulálunk!