Valter Attila csapata kapitányaként vágott neki kedvencének, a Strade Bianche egynapos országúti kerékpáros versenynek, amelyen csömöri büszkeségünk végül a 19. helyezést szerezte meg a holland Visma-Lease a Bike színeiben.

 

A Toszkánára jellemző fehér murvás utakról híres viadalon - 15 ilyen rész szerepelt a minden eddiginél hosszabb, 215 kilométeres távon - ötfős szökevénycsoport alakult ki, amely mindössze 2:30 perces előnyt tudott kidolgozni, így már 100 kilométerre a céltól utolérték a tagjait - írja az MTI. A kétszeres Tour de France-győztes Pogacar 81 kilométerre a céltól az egyik legnehezebb murvás szakaszon, a Monte Sante Marie-n váltott ritmust, tempóját pedig senki nem tudta követni. Támadása szétzilálta az élmezőnyt, ekkor a Visma-Lease a Bike magyar bajnok kapitánya, Valter Attila is leszakadt, de később még fel tudott zárkózni. A csömöri bringás a ritmusváltásoknál rendre leszakadt a nagyjából húszfős üldözőcsoportról, de aztán nagy küzdelem árán háromszor-négyszer is utolérte a riválisait. Eközben viszont előbb a belga Maxim Van Gils, majd a lett Toms Skujins lépett el, így ők döntöttek a második helyről, melyet utóbbi szerzett meg Siena főterén, a Piazza del Campón. Az elmúlt két évben a legjobb ötben záró Valter 15-20 kilométerre a céltól szakadt le végleg az üldözőbolyról, így 7:45 perc hátránnyal 19. helyen tekert a célba.

 

- A Strade Bianche talán a legkülönlegesebb verseny az évben és nekem még mindig a kedvencem - fogalmazott közösségi oldalán Valter Attila. - Az, hogy egy ekkora csapat ilyen kaliberű versenyzők mellett kapitányi szerepet adott nekem, óriási megtiszteltetés! Nem csak a csapat, rengeteg más ember is esélyesnek sorolt a versenyre. Ami még fontosabb talán, hogy én is magamat. Sok extra stresszt okoz ez, de úgy érzem, jól tudtam kezelni és próbáltam felnőni a feladathoz. Mindent megtettem, hogy kész legyek harcolni valami maradandóért, de ezúttal kevés voltam hozzá. Sokkal jobban elfáradtam, mint az elmúlt két évben. Örülök, hogy nem adtam fel és, hogy ez a 19. hely már egyáltalán nem eredmény. Csalódott vagyok, hiszen ha megkapod a lehetőséget, illik vele élni, de az élet nem mindig úgy alakul, ahogy tervezzük.

 

Strade Bianche 2024, országúti kerékpárverseny, Siena, Olaszország
csömöri eredmények
19. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 5:27:30 mp +7:45 mp h.

 

Gratulálunk!